"Grappig en confronterend": Kamagurka wint Nederlandse Inktspotprijs voor beste politieke tekening van het jaar

Kamagurka heeft de Nederlandse Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het afgelopen parlementaire jaar gewonnen. De cartoonist krijgt de prijs voor zijn tekening "Migranten", die op 18 mei is verschenen in de Nederlandse krant NRC Handelsblad. De winnende prent gaat over de vluchtelingencrisis en de coronamaatregelen, die volgens de jury "op simpele maar heldere en komische wijze zijn gecombineerd".  

De Inktspotprijs is vandaag uitgereikt in Den Haag door Stichting Pers & Prent, die elk jaar de beste politieke tekening bekroont. In totaal waren vijf tekeningen genomineerd. Naast "Migranten" van Kamagurka waren dat "We gaan het anders doen" van Joep Bertrams, "Rapport toeslagenaffaire" van Tom Janssen, "Qatar" van Gorilla en "Trump-Selfie" van Len Munnik. Munnik won vorig jaar de Inktspotprijs, voor zijn tekening "Alles wordt weer normaal".

De jury looft Kamagurka voor zijn tekening die humor verzoent met een confronterende boodschap. "Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen. Dat alles zit in één eenvoudige tekening, die qua stijl meteen herkenbaar is. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig", staat in het juryrapport.

De jury bestond uit cabaretier en fotograaf Owen Schumacher, journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en hoofdredacteur Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.

Meest gelezen