Dalende registratierechten? "Woningprijzen in Vlaams-Brabant zullen niet meteen dalen"

De daling van de registratierechten voor de aankoop van een eerste woning zal niet meteen zorgen voor een daling van de woningprijzen. "Er is zelfs een mogelijkheid dat ze zullen stijgen, want de vraag naar woningen zal toenemen", aldus Immomakelaar Béa Vandael uit Huldenberg.

"Met de beslissing om de registratierechten bij de aankoop van een eerste woning te laten dalen van 6 naar 3 procent, wil de Vlaamse regering het jonge mensen makkelijker maken om een eigen woning te kunnen kopen", legt immomakelaar Béa Vandael (bij het grote publiek bekend van het tv-programma Blind Gekocht) uit. "Het bedrag van de registratierechten is een bedrag dat je namelijk niet bij de banken kan lenen, dus door die te verlagen, kunnen jonge mensen zonder veel spaargeld gemakkelijker een woning kopen."

Vlaams-Brabant blijft duur

Vandael is ervan overtuigd dat de nieuwe maatregel op korte termijn jonge mensen zal aanzetten tot het kopen van een woning, maar ze ziet ook een keerzijde. "De vraag naar woningen zal stijgen en als de vraag stijgt, stijgen ook de prijzen van woningen. Op lange termijn kan deze maatregel dus tot een verhoging van de woningprijzen leiden." 

Volgens Vandael zullen kandidaat-kopers in Vlaams-Brabant hoe dan ook over een stevige portefeuille moeten beschikken. "Zeker in de rand rond Brussel, de regio Leuven en de Druivenstreek zullen die hoge prijzen niet meteen verdwijnen."

Veel werk voor notarissen

Notarissen kunnen door de maatregel wel op meer werk rekenen. "Enerzijds zullen mensen aan notarissen vragen om de aktedatum te verschuiven naar volgend jaar, want dan moeten ze minder betalen. Anderzijds zullen mensen die een tweede verblijf willen kopen, die akte daarvoor zo snel mogelijk willen tekenen, want voor tweede verblijven stijgen de registratierechten vanaf volgend jaar.

Meest gelezen