Duurzaamheid

Jongeren worden overspoeld met boodschappen over duurzaamheid, waardoor ze door het bos de bomen niet meer kunnen zien. De 'EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst' gaat dieper in op het thema duurzaam consumeren en produceren.  

Duurzaamheid is een containerbegrip geworden, een vlag die vele ladingen dekt. Maar wat betekent het precies? En specifiek voor de maakindustrie: hoe kunnen we de levenscyclus van producten aanpassen om de druk op het milieu te verlagen én meer aandacht te besteden aan eerlijk werk? Met de 'EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst' gaan leerlingen op zoek naar een evenwicht tussen people, planet en profit in de circulaire economie.

In de EDUbox worden de jongeren in eerste instantie uitgedaagd te kijken naar hun eigen koopgedrag, om van daaruit de factoren te bekijken die ertoe hebben bijgedragen dat onze welvaart er de afgelopen eeuwen zo goed op vooruit is gegaan. Deze vooruitgang brengt evenwel nieuwe uitdagingen met zich mee.

De EDUbox Duurzaamheid is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op deze uitdagingen. Ze komen te weten waarom een lineair productieproces amper rekening houdt met de toekomst en leren op welke manier de levenscyclus van producten circulair gemaakt kan worden. Nadien mogen ze zelf aan de slag met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Ze kruipen daarbij in de huid van de directieleden van een start-up dat smartphones op de markt wil brengen. Welke keuzes maken ze daarbij? En hoeveel belang hechten ze aan people, planet en profit?

De EDUbox bevat een stukje theorie, praktijkoefeningen, voorbeelden en een simulator. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, waarin onder meer snowboarder Seppe Smits uitlegt waarom duurzaam leven belangrijk is voor de toekomst van zijn sport.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Duurzaamheid te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als: 

Bekijk hieronder enkele voorbeeldfiches uit de EDUbox (en lees daaronder verder):

Bijkomende info

Je vindt de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox.

De EDUbox Duurzaamheid is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, Vlaanderen Circulair, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Brightlab en imecDe simulator werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Sinds het afstandsonderwijs aan belang heeft gewonnen, zetten we ook in op een digitale component. Van elke EDUbox ontwikkelen we een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen. Zo is de EDUbox Duurzaamheid gelinkt aan enkele sleutelcompetenties zoals duurzaamheid, (globaal) burgerschap, digitale competenties en kritisch en systeemdenken.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.

Meest gelezen