Yorick Jansens

Gallo-Romeins museum in Tongeren krijgt opknapbeurt met nieuwe technieken om objecten te bewaren

De binnenkant van het Gallo-Romeins museum in Tongeren wordt gemoderniseerd. Zo zullen onder meer de technieken die gebruikt worden in de tentoonstellingen en de klimatisatie in het hele gebouw helemaal vernieuwd worden. En dat is nodig omdat er heel wat strengere eisen zijn om de waardevolle objecten te bewaren. Daarnaast wordt er ook gedacht aan een dakterras.

“De bezoeker zal merken dat bij nieuwe tijdelijke tentoonstellingen er spectaculairdere dynamische opstellingen moeten gebeuren. En die hebben allemaal technische snufjes die opgenomen moeten worden. Daardoor krijgen we wel veel meer mogelijkheden om een tentoonstelling te presenteren", zegt schepen van cultuur An Christiaens (CD&V).

Alsmaar strengere eisen

De eisen om waardevolle objecten te bewaren zijn best streng. Daarom wordt onder andere de klimatisatie in het hele gebouw helemaal vernieuwd, zodat de temperatuur en de luchtvochtigheid perfect zijn: “We moeten objecten bewaren en stockeren, maar ook tentoonstellen. Zo heeft het British Museum zeer hoge eisen voor het uitlenen van objecten. Die eisen worden alsmaar strenger, en als we daar niet in investeren, dan zal het voor het Gallo-Romeins museum niet meer mogelijk zijn om die prestigieuze objecten naar Tongeren te kunnen halen. Omdat we er klimatologisch niet meer voor in orde zijn", besluit Christiaens.

Er zal dus vooral binnen gemoderniseerd worden. Maar daarnaast wordt er ook gedacht aan een dakterras met zicht op de basiliek.

Meest gelezen