Ingeborg en Gordon, tegenpolen.

Jurylid Gordon schopt keet in "K2 zoekt K3", mediaprofessor: "Bewuste keuze voor tegenpolen die vuurwerk opleveren"

Gordon rolt over de tongen op sociale media. De uitspraken van het Nederlandse jurylid in het VTM-programma "K2 zoekt K3" worden bij veel kijkers niet geapprecieerd op Twitter. Van "jij bent precies de zus van Harry Potter, zó suf en nerdy" over "kleren uit de Wibra" tot "met jou wordt het Gay3", Gordon spreekt zich ongefilterd uit bij het aanschouwen van kandidaten. Media-experte Sofie Van Bauwel spreekt van een bewuste keuze bij realityshows voor tegenpolen.  

Wie is Cornelis Willem Heuckeroth, kortweg Gordon?
Gordon (53) komt niet zomaar uit iemands mouw geschud. Hij is al jaren een Nederlands tv-fenomeen, berucht en beroemd om zijn flamboyante ongeremde stijl. 

Gordon begon zijn carrière als zanger met de hit "Kon ik maar even bij je zijn" en zijn passage bij de populaire band De Toppers (toen met René Froger en Gerard Joling). In de jaren 2000 waagde hij zich aan tv met talentenjachten als "Idool" en "X-factor", en realityprogramma's als "Geer & Goor" en "Gordon gaat trouwen". 

De Toppers toen alles nog koek en ei was.

Door zijn grote mond ligt de Nederlander met een aantal collega's in de clinch. Ook over zijn privéleven valt een dik boek te schrijven: zijn drank- en drugsverslaving (hij kende een terugval tijdens de coronacrisis), zijn kortstondige relatie met acteur Jeff Trachta (Thorne uit "Mooi en meedogenloos") en de diepe wonden die een gewelddadige overval in zijn huis in Amsterdam achterlieten.

Gordon woont tegenwoordig in Dubai en komt voor zijn werk nog naar Nederland en België over. Hij voelt zich naar eigen zeggen -sinds de overval- "veiliger" in Dubai en wil er blijkbaar een nieuw leven opbouwen. "Mijn leven in Nederland is Gordon de artiest. Daar ga ik iets heel anders beginnen", liet hij optekenen.

Gordon is dus geen onbeschreven blad. Zijn commentaar bij "K2 zoekt K3" zet hem nu ook in Vlaanderen "op de kaart".  Wisten VTM en Studio 100 waar ze aan begonnen met Gordon? "Ja", zegt Sofie Van Bauwel, professor Mediastudies aan de UGent. "Ik denk wel dat dat een bewuste keuze is geweest, maar of dat de juiste keuze is geweest... ."

Van Bauwel schetst de strategie bij programmamakers, zeker die van realityprogramma's of van shows, om antagonisten of tegenpolen (in dit geval Ingeborg, red.) uit te spelen. "Ze geven vuurwerk", aldus Van Bauwel.  "Een extra laagje is hier dat een Nederlander is neergezet. Een Nederlander die zich straffere uitspraken kan permitteren. Sowieso is Gordon een man die heel outspoken is, ook al in andere programma's."

DPG Media

Van Bauwel merkt op dat de kijkcijfers van "K2 zoekt K3" (lichtjes) aan het dalen zijn. "TV-makers kunnen een controversieel persoon gebruiken, maar de controverse houdt aan en kijkers haken af."

De controverse houdt aan, de kijkers haken af

professor Sofie Van Bauwel (UGent)

Waarom zouden mensen afhaken? "Jonge mensen zijn specifiek op zoek naar erkenning van diversiteit, naar erkenning van allerlei vormen van identiteiten. Heel wat jonge mensen omschrijven zich nu als non-binair, ze willen dat gereflecteerd zien. Liefst op een positieve manier en niet telkens in vraag gesteld", haalt Van Bauwel aan.

En dan is er volgens haar nog het aspect van diversiteit. "Men probeert de openheid van diversiteit in het programma te omhelzen, maar tegelijkertijd krijg je tokenisme. Dat wil zeggen dat het een soort van schaamlapje is om met diversiteit om te gaan. De diversiteit niet ten volle laten aanwezig zijn. Men doet het een stukje teniet door vanuit een bepaald perspectief negatief te doen over de diversiteit."

Van Bauwel ziet Gordon kandidaten aanspreken op basis van hun uiterlijk. Maar het gaat eigenlijk verder. "Hij spreekt ze - onder meer - aan op hun seksuele identiteit. Dan krijg je geen omarming van diversiteit, maar iemand die zich negatief uitlaat over een identiteit van een jongere." 

Wat zoeken jonge mensen op tv? Erkenning, niet dat hun identiteit telkens in vraag wordt gesteld

professor Sofie Van Bauwel (UGent)

Dat hoeft volgens Van Bauwel geen probleem te zijn, op voorwaarde dat er in het programma voldoende weerwerk wordt geboden, door bijvoorbeeld de zender zelf of deelnemende collega's.

"Men reageert nu voorzichtig", ziet Van Bauwel. "Controverse creëert uiteraard aandacht. Ook negatieve aandacht is aandacht, en jammer genoeg is dat nog steeds een aanwezig principe in het medialandschap. De eerste "Big brother" werd onder de kijkers ook onder de aandacht gebracht op basis van eerder negatieve connotaties. Je kreeg al ophef nog voor er iets was uitgezonden."

VTM wil dat het hele plaatje klopt

In een reactie stelt VTM dat bij de zoektocht naar een nieuwe K3 niet alleen de stem van belang is.

"Wie deel wil uitmaken van deze succesformule moet er ook staan, een bepaalde uitstraling hebben, zich thuis voelen op een podium. Dat is waar Ingeborg en Gordon op letten. Gordon neemt daarbij geen blad voor de mond, dat maakt hem eerlijk en oprecht, maar soms ook controversieel. Ingeborg geeft tegengewicht met haar zachtere, meer genuanceerde beoordelingen. Het zijn twee uitersten met één gezamenlijk doel: dat ene perfecte K3’tje zoeken waarbij het hele plaatje klopt."

Meest gelezen