Pexels-Arina Krasnikova

Kattenasiel op boot in Gent kan toestroom katten bijna niet meer aan: "Dat heeft alles met corona te maken"

De Poezenboot in Gent, een kattenasiel op een boot, zit overvol en slaakt een noodkreet. Er zitten zoveel katten dat er zelfs extra kooien geplaatst zijn. De nijpende situatie heeft alles te maken met corona, zegt Ellie De Grauwe die mee het asiel uitbaat.

In Gent ligt er op het water aan de Nieuwe Vaart een boot die als kattenasiel is ingericht: Poezenboot Caprice. Die ligt er al sinds 1996 en vangt zieke en achtergelaten katten op en verzorgt die om ze dan hopelijk te laten adopteren. Maar nu zit de boot overvol. Ellie De Grauwe van de Poezenboot: "We hebben een heel grote toestroom van straatkatten en van katten van adoptanten. De katten zijn allemaal klaar om geadopteerd te worden, we zoeken daarvoor heel veel mensen."

Heel veel sterilisaties zijn niet doorgegaan tijdens de lockdown

Ellie De Grauwe van Poezenboot Caprice in Gent

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er zoveel dieren zitten, zegt De Grauwe: "De eerste lockdown was een heel harde periode. De dierengeneeskundige instellingen waren grotendeels gesloten en op spoed overgegaan. Heel veel kleine chirurgische ingrepen zoals sterilisaties en castraties zijn daardoor uitgesteld. Niet alleen voor mensen gebeurde dat, maar ook voor dieren. Het kattenseizoen (voortplantingsseizoen) was daardoor ongecontroleerd."

Gezocht: adoptanten

"De kattinnen zijn niet gesteriliseerd en hebben vrij spel gekregen", zegt De Grauwe. Heel veel nestjes dus en heel veel katjes die overblijven. Het asiel zoekt nu volop mensen om die te adopteren. En deze periode is geen goeie periode om mensen te motiveren een dier op te nemen: "Als de schoolperiode begint herneemt het leven weer en zijn de mensen daarmee bezig. Dan is er altijd een tijdelijke piek."

Als wij katten niet kunnen opvangen, dan worden die dieren vaak gedumpt
Ellie De Grauwe van Poezenboot Caprice in Gent

De Grauwe hoopt dat mensen hun kattinnen weer zullen laten steriliseren. Dat is een oplossing voor de toekomst, maar ondertussen zit de boot nu wel overvol met katten die moeten geadopteerd worden. En katten weigeren doen ze niet graag: "Je weet nooit wat de mensen dan met die katjes doen. We weten dat die dieren vaak gedumpt worden. Dat breekt ons hart. En we weten ook dat andere opvangen stilletjesaan vol geraken."

"Laat je kattin steriliseren"

De boot zelf vangt een 100-tal katten op in normale tijden. Nu staan de gangen zelfs vol met opeengestapelde kooien. Er staan er zelfs in de keuken. Het asiel roept op om geen impulsadoptie te doen als je een kat wil, maar om na te denken en als je er echt een wil om dan een asiel op te zoeken. "We vragen ook aan de mensen om een afspraak te maken bij een dierenarts om de kat te steriliseren", zegt De Grauwe nog.

Meest gelezen