Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Lavastroom op La Palma bereikt oceaan, verschillende dorpen afgesloten door overspoelde snelweg

De lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja, die midden september begon uit te barsten op het Canarische eiland La Palma, heeft dinsdagavond laat de Atlantische Oceaan bereikt. Er wordt gewaarschuwd voor giftige dampen. De lava heeft op zijn weg naar de zee ook de snelweg rondom het eiland overstroomd.

Als lava, met een temperatuur van meer dan 1.000 graden Celsius, in contact komt met zout water kunnen er giftige dampen ontstaan. Op televisiebeelden is te zien hoe witte stoom opstijgt vanaf de kustlijn bij Playa Nueva, waar de lava het water in stroomt.  

Rookwolken stijgen op wanneer de lava de oceaan bereikt, bekijk hier enkele beelden:

Videospeler inladen...

Experts waarschuwden eerder al voor mogelijke explosies en uitstoot van giftige gassen wanneer de lava de zee zou bereiken. Voor de lava de oceaan bereikte, waren daarom al duizenden mensen geëvacueerd. Drie kustdorpen werden afgesloten. Rond de lavastroom heeft de politie een veiligheidszone van 3,5 kilometer ingesteld. In de ruime omgeving moeten mensen binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden.

Een geluk is wel dat de wind voorlopig goed zit, waardoor de rookwolken niet over het eiland zelf drijven. Het is wel zo dat de lava op weg naar de zee de snelweg langs de kust heeft overspoeld. Daardoor zijn verschillende dorpen van de rest van het eiland afgesneden.

De luchthaven van La Palma blijft ook gesloten, wegens de grote aswolk die boven het eiland hangt. De vulkaanuitbarsting zou echter nog geen grote gevolgen hebben voor de andere luchthavens op de eilandengroep.

Niet alleen aan de kust boven het zeewater zijn giftige dampen en explosies mogelijk, ook op land, bijvoorbeeld wanneer lavastromen de serres in kunststof van de bananenplantages vernielt. Ook de voedingsstoffen van de bananen kunnen giftige stoffen verspreiden als ze door de lava beginnen te branden.

De Spaanse regering heeft La Palma intussen tot rampgebied uitgeroepen. Daardoor zijn onder meer noodsubsidies en andere steunmaatregelen mogelijk. Het eerste steunpakket heeft een waarde van 10,5 miljoen euro.

De lavastromen hebben op La Palma nu al zeker zeshonderd woningen en kerken verwoest. Zo'n 1.500 gebouwen zouden nog bedreigd worden door de lava. Ook het zogenoemde "mirakelhuisje" of "huisje van de hoop" dat ongemoeid leek te blijven door lava is alsnog verwoest. Daarnaast zijn ook verschillende bananenplantages vernield. Duizenden mensen op het Canarische eiland, met 83.000 inwoners, zijn geëvacueerd. (De tekst gaat voort onder de media.)

Bekijk hier beelden van de Spaanse televisie van het verwoeste huisje:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Vlaamse Anne Van Den Eede woont op La Palma. Zij houdt haar hart vast wat betreft haar eigen huis. Op dit moment verblijft ze elders op het eiland, maar ze is niet zeker dat haar huis nog overeind staat. "Via Google Street zagen we dat de lava op 150 meter van ons huis stroomt. Volgens die kaart zou het er nog staan, maar ik geloof enkel wat ik zelf zie."

Volgens Van Den Eede krijgen de inwoners maar weinig nieuwe informatie over de lavastromen en het gevaar voor de huizen. "Het is 's morgens wakker worden en de eerste uren krijgen we geen informatie."

Bekijk hier het getuigenis van Anne Van Den Eede, een Vlaamse vrouw die op La Palma woont:

Videospeler inladen...
Europa Press 2021

Meest gelezen