Radio 2

Leuven gunt textielcontainers alleen nog aan bedrijven met sociaal doel: "Wildgroei moet stoppen"

De stad Leuven wil een einde maken aan de wildgroei van textielcontainers. Ze heeft daarvoor een nieuw reglement klaar. Alleen bedrijven met een sociaal doel zullen, na akkoord van de stad, nog textielcontainers mogen plaatsen.

"De textielcontainers staan her en der verspreid in Leuven. Hun aantal wordt geschat op ongeveer 70. Sommige staan op openbaar domein, andere op privégrond. Er bestaat momenteel geen reglementering of toezicht op het inzamelcircuit. "De containers staan lukraak opgesteld, vaak zonder oog voor de buurt of voor verkeersonveilige situaties", stelt schepen Thomas Van Oppens (Groen). "Het is ook niet altijd duidelijk van wie ze zijn. Met het reglement willen we een einde maken aan die wildgroei." 

Het reglement bepaalt onder andere waar er nog textielcontainers mogen staan. Maar, en dat is nog veel belangrijker, het bepaalt ook wie de containers nog mag plaatsen. "Hier zullen bedrijven met een sociaal doel voorrang krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die via de sociale economie mensen het ingezamelde textiel laten sorteren", zegt Van Oppens. 

"Het reglement zal van toepassing zijn op alle textielcontainers, ook op de exemplaren die op privégrond staan", maakt de schepen zich sterk. "Leuven is met dit reglement een pionier. Er zijn al veel gemeenten die geprobeerd hebben om de wildgroei van textielcontainers aan te pakken, met wisselend succes. Wij zijn ervan overtuigd dat we dat met dit nieuwe reglement efficiënt zullen kunnen doen", besluit de schepen. 

Meest gelezen