Radio 2

Leuvense en Antwerpse studenten zetten academiejaar in met nachtje stappen: "Extase van vrijheid"

In Leuven en Antwerpen was het afgelopen nacht erg druk. Studenten vierden de start van het academiejaar met een nachtje stappen. De versoepeling van de coronamaatregelen liet zich duidelijk voelen. 

In Leuven is het sinds gisteren weer business as usual. De wielerliefhebbers hebben plaats geruimd voor de studenten, en die zijn weer massaal aanwezig in de stad. Door het wegvallen van een groot deel van de coronabeperkingen kunnen zij opnieuw fysiek les volgen en... feesten.

Tijdens de eerste uitgaansnacht was het dan ook meteen raak. In de cafés op en rond de Oude Markt waren er nauwelijks nog plaatsen vrij. "Het is hier erg gezellig, zegt een student. Opnieuw dansen en samen zijn, keinice." Een andere student vertrouwt ons met de glimlach toe dat hij twee maanden geslapen heeft om dit opnieuw te mogen beleven. "Het is een extase van vrijheid", roept een studente. "Gewoon, the feeling to be back! Het dansen voelde zoals ik het nog nooit voelde. Een gevoel van vrijheid."

Radio 2

Al dat feestgedruis had ook een keerzijde. "Wij zijn een aantal keren tussenbeide moeten komen voor nachtlawaai", weet Mathieu Caudron van de Leuvense politie. "Voorts hebben we vier studenten van de straat geplukt, die erg dronken waren. Zij hebben hun roes uitgeslapen in de cel. We zijn die drukte wel gewend bij het begin van een nieuw academiejaar."

Gezellige drukte bij Antwerpse studentencafés

Ook in Antwerpen was het gisterenavond en nacht weer erg druk in en rond de studentencafés. Voor het eerst in  lange tijd kwamen de studenten er nog eens massaal samen, bijna zoals voor corona. En dat tot groot plezier bij de mensen voor  achter de toog. “Alle studenten zijn terug! Iedereen is hier van de hogeschool en universiteit en iedereen wil pinten drinken. Het is gezellig en druk, alleen het mondmasker is er nog voor een paar dagen”, vertelt een studente. 

Het was moeilijk om nog ergens een plekje op café te vinden, dus ik denk dat iedereen er wel goesting in heeft

Student

Elkaar na zo lange tijd terug zien is wel super leuk. Eindelijk allemaal terug samen”, vertelt een studente. Haar vriend vult aan: “Het is druk, maar wel gezellig. Ik ben blij dat het studentenjaar weer begonnen is. Er zijn natuurlijk nog bepaalde beperkingen omdat we aan iedereen zijn veiligheid moeten denken natuurlijk. Maar we zijn stilaan terug naar hoe het was.” 

“Het was moeilijk om nog ergens een plekje op café te vinden, dus ik denk dat iedereen er wel goesting in heeft”, zegt een student. En het feestje is nog niet voorbij. Donderdag wordt er opnieuw gefeest op het festival StuDay op het Sint-Annastrand op Linkeroever. Er worden zo'n 15.000 studenten verwacht.

Drukte aan café De Prof in Antwerpen
Foto: Radio 2

Meest gelezen