La Palma
Europa Press 2021

Spanje roept La Palma uit tot rampgebied en maakt 10,5 miljoen euro noodhulp vrij

De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied en 10,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp aan slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland. Het geld is in eerste instantie bedoeld voor mensen die hun huis verloren door de uitbarsting. 

Spanje wil het geld besteden aan "onmiddellijke hulp voor de inwoners van La Palma die alles hebben verloren door de oprukkende lava", dat vertelde een woordvoerster van de regering.

"Ongeveer 5,5 miljoen zal worden gebruikt om 107 huizen te kopen of te huren die direct gebruikt kunnen worden door mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de uitbarsting", zei ze voorts. De rest zal vooral worden gebruikt voor de aankoop van essentiële goederen zoals huishoudelijke apparaten. 

La Palma

Uitgeroepen tot rampgebied

Het eiland met 83.000 inwoners werd door de regering ook uitgeroepen tot rampgebied. Ondertussen wordt La Palma al ruim een week geteisterd door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. 

Correspondent Rop Zoutberg geeft aan dat het om een "derde stroom lava gaat" die nog verder naar beneden gaan richting zee. Als de "kokend hete lava in aanraking komt met het zeewater van negentien graden" dan wordt het gevaarlijk want dan kunnen er ontploffingen volgen en chloorgassen vrijkomen, klonk het nog. 

Bijna 600 gebouwen verwoest en 258 hectare land

De lavastromen hebben in totaal 589 gebouwen verwoest en 258 hectare land bedekt op het eiland, dat vooral leeft van bananenteelt en toerisme. Dat blijkt uit cijfers van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

Hoewel er geen doden of gewonden vielen, moesten meer dan 6.000 mensen hun huizen verlaten. Vulkanologen kunnen niet zeggen hoe lang de vulkaan nog actief zal blijven. Het kan nog weken of maanden duren, klinkt het.

Bekijk hier het interview met correspondent Rop Zoutberg die voor de vulkaan in La Palma staat: "Mensen zijn erg nerveus".

Videospeler inladen...

Meest gelezen