Radio 2

Noël en Monica uit Ieper genieten van diamanten jubileum na dramatische 59e huwelijksverjaardag vorig jaar

Monica Quatacker en Noël Fournier uit Ieper vierden afgelopen weekend hun 60ste huwelijksverjaardag. Vorig jaar wilden zij hun huwelijksverjaardag vieren op restaurant, maar dat liep bijna dramatisch af. "Dankzij de vlugge reacties van het personeel is Monica nog bij ons", vertelt Noël opgelucht.

Afgelopen weekend konden Noël Fournier (81) en Monica Quatacker (82) alsnog genieten van hun diamenten huwelijk. "Het is een wonder dat ze nog naast me zit", zegt Noël. En dat hebben ze te danken aan het personeel van het restaurant De Yperley, waar het koppel vorig jaar z'n 59 jaar huwelijk vierde. Vorig jaar verslikte Monica zich daar in een kreeft, waardoor ze niet meer kon ademen en een hartstilstand kreeg. 

"Monicsje en Noëltje zeggen wij altijd, we kennen ze al jarenlang en ze komen vaak naar ons restaurant", vertelt restaurantuitbater Jurgen Crombez. "Ze waren aan het genieten, maar plots verslikte Monica zich. Wat een geluk dat er 2 medewerkers van mij onmiddellijk konden ingrijpen. Het ging om iemand met een flexijob, die heel wat EHBO-ervaring had, en een jobstudent Geneeskunde. Die zes minuten tot de aankomst van de hulpdiensten leken een eeuwigheid te duren. Daarna werd ze nog eens twintig minuten gereanimeerd door een ambulancier." 

Het allerbelangrijkste, is dat mijn vrouw hier nog is en dat hebben we aan Jurgen en zijn team te danken
Noël Fournier (81)

Monica werd daarna op intensieve zorgen 4 dagen in een kunstmatige coma gehouden. Na een lange revalidatie stelt ze het intussen goed, "al is ze nog niet volledig opnieuw de oude", zegt haar man Noël. "Het allerbelangrijkste is dat mijn vrouw hier nog is en dat hebben we aan Jurgen en zijn team te danken. Ze moest alles opnieuw leren, leren babbelen, schrijven, stappen..."

Puree en fijn gesneden vlees als afhaalmaaltijd

"Tijdens de tweede coronagolf bleef Noël maaltijden afhalen bij ons", gaat de restaurantuitbater verder. "En we besteedden speciale aandacht aan haar bord. We zorgden dat er puree was voor Monicsje en dat het vlees fijn genoeg gesneden is, zodat ze zich niet zou verslikken. Tijdens die afhaalmomenten konden we er nog telkens over praten en dat verzachtte de pijn bij iedereen."

Diamanten huwelijk in de tuin

Het koppel is vooral blij dat ze zonder zorgen en samen met de 3 kinderen, 6 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen hun diamanten jubileum kon vieren met een feest in de tuin van de jongste dochter.

Noël en Monica op hun diamanten huwelijk
Radio 2

Meest gelezen