Podcast: Joe Biden staat wellicht voor de meest beslissende week van zijn presidentschap

In de Verenigde Staten wordt het voor president Joe Biden misschien wel de meest bepalende week van zijn presidentschap. Er moeten twee grote wetten worden gestemd en er dreigt een shutdown. De president heeft dringend nood aan goed nieuws. Beluister hier de podcast van Amerika-correspondent Björn Soenens en journalist Thomas De Graeve. 

In het Congres staan twee gigantische wetten in de steigers. Een infrastructuurplan met hoognodige investeringen in Amerikaanse bruggen, wegen, openbare gebouwen, etc. Meer dan 1 biljoen dollar wordt daarvoor vrijgemaakt. Het plan is al door de Senaat geraakt met steun van beide partijen. Alleen het Huis moet nog stemmen en dan kan de historische wetgeving naar Joe Biden ter ondertekening.

Maar de Democraten hebben de goedkeuring van die infrastructuurwet gekoppeld aan de goedkeuring van een tweede nog groter plan ter waarde van, op dit moment, meer dan 3,5 biljoen dollar. Een sociaal investeringsplan, sociale infrastructuur zoals de Democraten het graag noemen. Het gaat onder meer om kinderbijslag, gratis kleuteronderwijs, uitbreiding van de gezondheidszorgverzekering en investeringen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

De Democraten willen deze wet zonder de Republikeinen goedkeuren. Maar dat maakt de situatie er zeker niet gemakkelijker op. Want met de erg krappe meerderheden van de Democraten in het Huis en de Senaat betekent dat zo goed als elke Democraat meekrijgen. Dat is momenteel niet het geval. Gematigde en progressieve Democraten zorgen elk met hun eigen wensen voor een impasse. Op het spel: de nalatenschap van president Biden.

Amerika falliet?

Dat alles vindt plaats onder de donkere wolken van een mogelijke shutdown, het sluiten van overheidsdiensten omdat er geen geld meer is om de overheid te financieren. Daar moeten Republikeinen en Democraten het ook eens over worden. 

Maar daar staat een ander probleem in de weg. Want ook het schuldenplafond van de VS moet worden verhoogd, zoniet kan de VS midden oktober de schulden niet meer terugbetalen. De Verenigde Staten riskeren het faillissement. Het verhogen van het schuldenplafond is normaal een routineuze taak van het Congres. Maar deze keer weigeren de Republikeinen, met als argument dat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor de schulden die de Democraten zullen maken met hun "socialistische agenda". Ook al gaat het bij het verhogen van het schuldenplafond over reeds gemaakte schulden, in dit geval voornamelijk schulden die door voormalig president Donald Trump zijn opgebouwd.

De inzet is groot voor Joe Biden. Want de president heeft dringend nood aan goed nieuws na een chaotische terugtocht uit Afghanistan, een strijd tegen het coronavirus die maar blijft duren, een migratiecrisis aan de zuidelijke grens en verschillende progressieve wensen die al gesneuveld zijn in het congres. 

"Joe Biden kan heel zijn nalatenschap in het water zien vallen of hij verwezenlijkt iets gigantisch en komt in de geschiedenisboeken." Thomas De Graeve geeft in "Terzake" meer uitleg over wat er op het spel staat voor de Amerikaanse president.

Videospeler inladen...

Meest gelezen