Mario Vangeel

Pompoenenfanaat uit Kasterlee is op weg om zwaarste pompoen ter wereld te kweken: "Hij weegt al meer dan 1.000 kilo"

Mario Vangeel uit Kasterlee maakt er elk jaar een sport van om de zwaarste pompoen te kweken. Voor het Belgisch kampioenschap op 2 oktober staat hij er goed voor. Zijn pompoen weegt nu al 1.020 kilo. "Ik ga mijn kans wagen voor het Europees kampioenschap, dat een week later volgt. Maar mijn pompoen moet nog bijkomen", vertelt hij bij Radio 2 Antwerpen.

"Het is geweldig, ik ben er zo trots op." Mario Vangeel presenteert zijn pompoen aan onze reporter Gitte Van Hoyweghen.

Videospeler inladen...

De pompoenmaand oktober heeft het Belgisch en Europees Kampioenschap Pompoenwegen in petto. Op zaterdag 2 oktober staat het Belgisch kampioenschap gepland in Kasterlee. Een week later op zondag 10 oktober vindt het Europees kampioenschap plaats in het Duitse Ludwigsburg. En België kan Mario Vangeel uit Kasterlee ernaartoe sturen. Hij is een pompoen aan het kweken die nu al 1.020 kilo weegt. 

Het is voorlopig nog niet 100 procent zeker of hij met zijn pompoen naar Duitsland gaat. "Dat zal afhangen van de meting deze week donderdag. Dan weet ik hoeveel hij nog zal groeien en beslis ik waar ik hem laat wegen. In Kasterlee of in Ludwigsburg. Als mijn pompoen donderdag nog eens 20 centimeter is gegroeid, dan is er ongeveer 20 à 30 kilo bijgekomen. Als hij dan nog een week kan groeien in de serre, geraak ik aan 1.060 kilo. En dan moeten we hopen dat de vrucht binnenin ook goed dik is", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

Luister hier naar het volledige interview bij Radio 2 Antwerpen en lees verder onder het fragment: 

Kans op wereldtitel

Op dit moment staat de wereldtitel op naam van Stefano Cutrupi uit Italië. Zijn pompoen weegt 1.226 kilo. Hij heeft de titel nu afgenomen van landgenoot Matthias Willemijns uit Deurle, die in 2016 een pompoen had gekweekt van 1.190,5 kilo. "Ik hoop dat ik de Italiaan kan kloppen met mijn pompoen. Nu is hij al  3,56 meter breed en heeft hij een omtrek van 5,42 meter."

Geheim recept

"In maart heb ik het zaadje geplant. Elke dag geef ik mijn pompoen een klein beetje water en ook genoeg meststoffen. Iedereen heeft zijn eigen geheime recept bij ons in de pompoenengenootschap. Als het kampioenschap voorbij is, hollen we de pompoen uit. Het zaad houden we bij om te verkopen, want dat wordt wel wat waard als je een grote pompoen hebt."

Elke dag geef ik mijn pompoen een beetje water en een geheim recept van meststoffen

Mario Vangeel

"Het recept voor mijn lievelingsgerecht met een pompoen kan ik wel verklappen. Je holt een kleine pompoen uit. Je mengt het vruchtvlees met gehakt. Je vult het uitgeholde pompoentje weer met dat mengsel. Goed kruiden. Laat het dan 15 à 20 minuten in de oven bakken. Als het klaar is kan je je pompoentje lekker uithollen."

Mario Vangeel

Meest gelezen