Gerecht en politie tevreden na twee dagen reconstructie in zaak-Chovanec: "Het was nuttig en noodzakelijk"

Alle betrokken partijen hebben goed meegewerkt aan de reconstructie die "nuttig" en "noodzakelijk" was. Dat blijkt uit de persconferentie van de federale politie en de procureur-generaal van Bergen na twee dagen reconstructie op de luchthaven van Charleroi in de zaak rond Jozef Chovanec. De 38-jarige Slowaak stierf eind februari 2018 nadat hij van een vliegtuig werd gehaald en hardhandig werd aangepakt door de politie in een cel op de luchthaven. 

 Gisteren werd al gereconstrueerd hoe Chovanec van het vliegtuig werd gehaald en meegenomen naar een politiecel. Vandaag werd gekeken naar wat er zich in die politiecel uiteindelijk afspeelde. De weduwe van Chovanec kon door omstandigheden de reconstructie niet bijwonen. Zijn broers en de advocate van de weduwe deden dat wel. En die zijn erg onder de indruk van wat ze hebben gezien. 

De broers van meneer Chovanec waren hier en voor hen was het vreselijk om dit te ondergaan

Ann Van de Steen - advocate van de weduwe van Jozef Chovanec

"We zijn naar die cel gaan kijken, wat ook wel raar was als advocate van de burgerlijke partij. Naar die heel kleine cel. Want op beeld is dat toch totaal iets anders. En dan zie je hoe onmetelijk klein die cel is. Dus je kan je voorstellen als je daar van zeven tot vijf uur 's morgens zit, dat dat vreselijk moet zijn", zo vertelt Ann Van de Steen, advocate van de weduwe van Jozef Chovanec. "De broers van meneer Chovanec waren hier en voor hen was het vreselijk om dit te ondergaan", aldus meester Ann Van de Steen.

Iedereen heeft goed meegewerkt aan de reconstructie. Ik vind dat positief.

Ignacio de la Serna - Procureur-generaal Bergen

Ook politie en parket reageren in een persconferentie op de tweedaagse reconstructie. "Iedereen heeft op de vragen geantwoord, iedereen heeft goed meegewerkt aan de reconstructie. Ik vind dat positief", zo zei Ignacio de la Serna, procureur-generaal Bergen, op een afsluitende persconferentie. "Ik kan niet zeggen dat alles opgelost is, maar mijn indruk was dat het nuttig was."

Waarom was het nuttig? Omdat iedereen zijn versie van de feiten kon geven, voor zover ze zich die goed konden herinneren, zei de procureur.  "Want bij het opmaken van een verslag of het afnemen van een verhoor is niet iedereen samen. Hier was dit wel het geval en kon iedereen zijn vragen stellen. Dat was noodzakelijk in dit dossier", besloot De la Serna.

Bijna 9 uur duurde de reconstructie vandaag. Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Onderzoek loopt nog

De hele reconstructie maakt deel uit van het nog lopende onderzoek, en zou een laatste poging moeten zijn om duidelijkheid te geven over wie verantwoordelijk is voor de dood van Chovanec. Al wie bij de feiten betrokken is, was aanwezig op de wedersamenstelling, zoals getuigen, hulpverleners en politiemensen.  

Nu pas mogelijk

Het parket had al in september 2019 gevraagd om een reconstructie te houden. Toen besliste de onderzoeksrechter dat dat niet nodig was. Eén jaar later, op 25 augustus 2020 besluit de onderzoeksrechter dat er dan toch een reconstructie moet komen. Door enkele coronamaatregelen was dat nu pas mogelijk.  

Wat nu na de reconstructie?

Van de reconstructie van de afgelopen dagen moet nu een verslag gemaakt worden, dat nog moet toegevoegd moet worden aan het dossier. "Dat zal vandaag zeker niet klaar zijn, maar pas binnen een paar weken of maanden", temperde de procureur de verwachtingen. 

Wanneer het onderzoek klaar is, maakt de onderzoeksrechter het over aan het parket. Dat kan beslissen om de persoon of personen die eventueel naar voren word(en) geschoven als verdachte(n) te vervolgen. 

Maar ook als de onderzoeksrechter niemand aanduidt, kan het parket toch beslissen dat het iemand voor de rechter wil brengen. Het parket kan ook beslissen om niemand te vervolgen.

Als het parket beslist iemand of meerdere mensen voor de rechter te brengen, moet het dossier nog naar de raadkamer. Die kan dan beslissen over een zogeheten "doorverwijzing", of de verdachten zich dus daadwerkelijk voor de strafrechtbank moeten verantwoorden. Maar daartegen is beroep mogelijk. Voor het eventueel tot een proces kan komen, is er dus nog een lange weg af te leggen. 

Meest gelezen