Wiegandt / Reporters

Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt fietsstraat: "Er gebeuren jaarlijks te veel ongevallen"

De Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat, dat heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist. Fietsers zullen er binnenkort voorrang hebben en de hele straat wordt een zone 30. "Er zijn te veel ongevallen met slachtoffers en het is bijna waanzin dat je er nu nog 50 kilometer per uur mag rijden. Dit is dus een fameuze stap in de goede richting", zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). 

De gewestweg Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt binnenkort een fietsstraat. Die beslissing werd aan het bestuur van de stad Antwerpen en haar districten meegedeeld door minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) van Borgerhout reageert tevreden op het nieuws. "Ik vind het een hele goede beslissing. Er gebeuren jaarlijks een veertigtal letselongevallen en we vragen al jaren om iets te doen aan de verkeersonveiligheid voor fietsers en voetgangers. Dit is een fameuze stap in de goede richting."

"Terzake"-reporter Dirk van Zundert sprong op zijn fiets en reed op de Turnhoutsebaan. Bekijk hier zijn reportage:

Videospeler inladen...

Voorlopig is het nog even moeilijk inbeelden dat de drukke baan met een groot deel zonder fietspad weldra een fietsstraat wordt. De aanpassing betekent namelijk dat de hele straat een zone 30 wordt en dat auto's en vrachtwagens steeds achter fietsers moeten rijden. "Het zal even wennen zijn, want het is niet evident om daar een ingreep te doen. De regels moeten ook goed gehandhaafd worden, want de problemen zullen niet van de ene op de andere dag opgelost zijn", zegt Preneel op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het volledige gesprek in Start Je Dag en lees onder het fragment verder:

"Ik ben alvast blij dat automobilisten er trager zullen rijden, want het is bijna waanzin dat je er nu nog 50 kilometer per uur mag rijden", gaat Preneel verder.

Wanneer de transformatie van de Turnhoutsebaan zou gebeuren, is nog niet geweten. Volgend jaar zou er alvast wel een nieuwe oversteekplaats met lichten komen aan Het Laar.  Er zouden ook trajectcontroles komen om de snelheid te controleren.

Meest gelezen