Dubbel afscheid voor Renaat Roekaers aan koeltorens van Langerlo: hij strooide er de as van zijn vader uit, nu verdwijnen ook de torens zelf

Met het neerhalen van de koeltorens van de voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo verdwijnt een stuk industriële skyline van Genk. De vader van Renaat Roekaers heeft er zijn hele carrière gewerkt, maar is zes jaar geleden overleden. Renaat vroeg en kreeg de toestemming om de as van zijn vader er uit te strooien. 

Op zaterdag 2 oktober is het zover: dan worden de enorme koeltorens en de rood wit gestreepte schoorstenen aan de elektriciteitscentrale van Langerlo neergehaald. Een gebeurtenis die ongetwijfeld op veel publieke belangstelling zal kunnen rekenen. 

Ook Renaat Roekaers zal waarschijnlijk gaan kijken.  Maar voor hem heeft de plek wel een heel bijzondere betekenis. Zijn vader heeft van bij de opstart van de elektriciteitscentrale, in 1976,  in Langerlo gewerkt. Renaat kent de site op zijn duimpje, hij heeft er vaak rondgelopen als hij zijn vader mee mocht komen oppikken, of bij personeelsfeesten. 

(tekst gaat onder het fragment verder)

Zes jaar geleden is de vader van Renaat overleden. En toen Renaat hoorde dat de hele site volledig zou verdwijnen, heeft hij gevraagd om de as van zijn vader er uit te strooien. "Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken, en toestemming gevraagd om de as van mijn vader te mogen uitstrooien tussen de twee koeltorens. En die toestemming heb ik toen, bij hoge uitzondering, ook verkregen."

Het was mijn vader een beetje terugbrengen naar de plek waar hij altijd met zo veel liefde over sprak.

Ook de helm van zijn vader ligt aan de voet van één van de torens, en ook die zal zaterdag, samen met de koeltorens verdwijnen. "Ik ga hem niet terughalen, die helm, het is voor mij een definitief afscheid en ik vind het ook een mooi eerbetoon aan mijn vader en aan alle personeelsleden die hier ooit gewerkt hebben."

Meest gelezen