72.000 ziekenhuismedewerkers uit New York missen deadline voor verplichte vaccinatie, ontslag dreigt

16 procent van het ziekenhuispersoneel in de staat New York heeft de deadline voor een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus gemist. Kathy Hochul, de Democratische gouverneur van New York, had hen tot 28 september gegeven om hun eerste prik in ontvangst te nemen. In totaal gaat het om 72.000 mensen. "Zij mogen zich vandaag aan een schorsing verwachten en later zelfs een ontslag", aldus Amerikacorrespondent Björn Soenens.

In de staat New York is iedereen die in een ziekenhuis werkt, verplicht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het gaat daarbij niet alleen om dokters en verplegers maar ook om poetshulpen of administratieve medewerkers van ziekenhuizen. 16% van het ziekenhuispersoneel in de staat heeft de deadline echter gemist. "Ze lieten zich bewust niet vaccineren en kwamen ook massaal op straat om te protesteren tegen de maatregel", zegt Björn Soenens. 

Wie op 28 september nog geen eerste prik ontvangen heeft, kan een schorsing of ontslag verwachten

Amerikacorrespondent Björn Soenens

Het protest heeft echter weinig effect gehad, sterker nog, velen onder hen dreigen nu zonder job te vallen. Ziekenhuisdirecties zijn namelijk zeer duidelijk in hun communicatie: "Wie op 28 september nog geen eerste prik heeft gekregen, kan een onmiddellijke schorsing of zelfs een ontslag verwachten", dat leest Soenens in brieven van de directies aan het personeel.

In de grootste stad New York City ligt de vaccinatiegraad vrij hoog dus daar verwacht Soenens geen problemen. "Maar in andere, vaak conservatievere gebieden van de staat New York zijn mensen veel sceptischer ten opzichte van vaccinatie. Daar dreigt een personeelstekort wanneer men effectief zou overgaan tot het ontslaan van zorgmedewerkers die zich nog niet lieten vaccineren. 

Dat tekort zal Kathy Hochul, de nieuwe gouverneur van New York, echter niet tegenhouden, weet Soenens. "Ze heeft namelijk nog een troefkaart achter de hand. Hochul heeft al laten weten dat ze medisch personeel uit andere staten wil rekruteren en dat ze zelfs bereid is om de nationale garde in te zetten om een eventueel tekort aan ziekenhuispersoneel op te vangen."

Ook leraren in de stad New York moeten zich laten vaccineren. In eerste instantie had een rechter de verplichte vaccinatie verworpen omdat het een inbreuk op de privacy zou zijn maar in beroep werd de verplichting alsnog goedgekeurd. Van de 75.000 leraars in de stad zijn er nog een duizendtal die hun eerste prik nog niet ontvangen hebben. Zij hebben nog tot volgende donderdag om zich te laten vaccineren, zoniet dreigt ook voor hen een ontslag. 

Meest gelezen