Radio 2

Enkele vaccinatiecentra misnoegd omdat ze op korte termijn derde prikken moeten zetten

Een aantal vaccinatiecentra is misnoegd omdat ze op zo'n korte termijn terug massaal prikken moeten zetten. Afgelopen weekend kregen ze te horen dat 65 plussers een derde prik moeten krijgen. Aanvankelijk was het de bedoeling om op 15 oktober de grote vaccinatiecentra te sluiten. 

In Brugge zouden de laatste prikken gegeven worden op 2 oktober in het  Boudewijnpark. Daarna zou het vaccinatiecentrum verhuizen naar het winkelcentrum B-park in Brugge.  Coördinator Filip Strobbe: "Ik begrijp dat er nog een extra prik moet gegeven worden, maar in Brugge alleen al gaat het om 34.000 mensen. Dat is een volledig nieuwe vaccinatiecampagne. Ze willen ook geen duidelijkheid geven hoe dat gefinancierd zal worden, wie dat zal doen. We begrijpen niet waarom het zolang duurt om die beslissingen te nemen." 

Sporthallen en culturele centra moeten terug open

Veel vaccinatiecentra zijn gevestigd in sporthallen, culturele centra of expohallen. Afspraak was dat de vaccinatiecentra halfweg oktober zouden dichtgaan, zodat de gewone sport-en culturele activiteiten er opnieuw kunnen plaatsvinden. Langer openhouden lukt dus vaak niet. "In Brugge prikken we nu nog op de schaatspiste van het Boudewijnpark die in november opengaat. Ik begrijp niet dat het op 14 dagen voor de deadline nog niet duidelijk is hoe alles georganiseerd moet worden. Ik vind het eerlijk gezegd een knoeiboel."

Ik vind dat men blijk geeft van een gebrek aan strategie of doortastendheid, de onvrede bij de vaccinatiecentra is zeer groot

Filip Strobbe coördinator vaccinatiecentrum Brugge

Op zoek naar personeel en vrijwilligers

In Roeselare moeten ze nog op zoek naar een andere locatie omdat de expohallen niet meer vrij zijn. Andere gemeenten, zoals Ieper en Poperinge, hebben ondertussen hun grote vaccinatiecentra gesloten en zitten nu al op een kleinere locatie. Maar ook dan is het niet zo eenvoudig om op te schalen. 

"Heel wat mensen die in dienst zijn van vaccinatiecentra zijn vertrokken. Het is ook zeer moeilijk om nu nog vrijwilligers te vinden om alle vaccins toe te dienen. Ik vind dat men blijk geeft van een gebrek aan strategie of doortastendheid, de onvrede bij de vaccinatiecentra is zeer groot", zegt Strobbe.

Als stad worden we een beetje met de rug tegen de muur gezet

Wouter Timmermans van vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas

Ook Wouter Timmerman van het vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas zit met de handen in het haar. Hij vindt de logistieke puzzel onhaalbaar. "Dat betekent dat we moeten zoeken voor zowel Lokeren, Temse als Sint-Niklaas. Dat gaat over veel mensen en we hebben niet meteen een locatie. We kijken nu wat mogelijk is, maar het zet ons als stad wel een beetje tegen de muur", zegt hij.

Onder meer in Gent en Deinze, moet ook naar andere locaties gezocht worden omdat de centra nu in evenementen- of sporthallen zitten waar het normaal leven opnieuw hervat. Gents schepen Rudy Coddens (Vooruit) vindt de nieuwe situatie onwerkbaar. "Nu worden we opnieuw geconfronteerd met een grote uitdaging. Er wordt dan weer naar lokale overheden gekeken om het op te lossen."

Meest gelezen