Nicolas Maeterlinck

Vaccinatiegraad in Brussel blijft stijgen, maar "te traag voor gehoopte vaccinatiegraad tegen eind oktober"

In Brussel hebben vorige week 10.000 mensen een eerste coronaprikken gekregen. Dat is opnieuw minder dan de gehoopte 16.000 prikken per week om de vaccinatiegraad in Brussel op te krikken. Het doel is om tegen eind oktober 65 procent van de hele Brusselse bevolking een eerste keer in te enten, maar dat doel wordt moeilijk haalbaar, zegt Inge neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Op dit moment heeft 54 procent van de hele Brusselse bevolking minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Een heel pak minder dan de 80 procent in Vlaanderen en de 69 procent in Wallonië. En ook nog steeds ver weg van de gehoopte 65 procent eerste prikken tegen eind oktober.

"We hadden gehoopt op 16.000 eerste coronaprikken per week, maar we zien dat het heel moeilijk blijft om nieuwe mensen te vinden die zich willen laten vaccineren", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Waarschijnlijk zal het doel om tegen eind oktober 65 procent van de Brusselse bevolking een eerste keer te vaccineren moeilijk haalbaar zijn."

In plaats van 16.000 eerste dosissen, zijn er de voorbije weken telkens zo'n 10.000 gezet. Een cijfer waar Inge Neven ook niet helemaal ontevreden mee is. "Dat we elke week toch  nog 10.000 nieuwe eerste prikken kunnen geven, is het resultaat van alle inspanningen die al onze partners leveren."

"We zien ook dat we in de jongere leeftijdscategorieën mooie vooruitgang maken en ik ben ervan overtuigd dat het ook de komende weken het geval zal zijn", zegt Neven.

Zo is het percentage jongeren tussen 12 en 17 jaar die zich een eerste keer laten vaccineren, gestegen van 25 procent eind vorige maand tot 32 procent. Ook bij de jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar is de vaccinatiegraad gestegen van 41,6 procent naar 46,4 procent.

Vaccinatie in verschillende Brusselse ziekenhuizen

Om de drempel naar een coronaprik zo klein mogelijk te maken, zijn in Brussel al tal van initiatieven opgezet. Zo wordt er sinds kort ook gevaccineerd in verschillende Brusselse ziekenhuizen.

Het aantal vaccinatiepunten in de Brusselse ziekenhuizen wordt nog uitgebreid, zegt Inge Neven. "Mensen kunnen zich in een zeer vertrouwde omgeving laten vaccineren waar ook alle mogelijke zorgen onmiddelijk ter beschikking zijn en waar ze ook nog vragen kunnen stellen. We zijn er echt wel van overtuigd dat dit plaatsen zijn waar die vaccinatie zeer goed gaat kunnen werken."

Vandaag en de komende dagen kan je zonder afspraak terecht in onder meer het UZ Brussel, Delta Ziekenhuis, ziekenhuis Sainte-Anne/Saint-Rémy, Brugmannziekenhuis, het Valida Ziekenhuis en het UZ Sint-Lukas (UCL). 

Bekijk hier waar je je in Brussel allemaal kan laten vaccineren.

Vaccinatie aan Brusselse winkels voorlopig opgeschort

In de afgelopen maand september hebben in totaal 2.200 klanten van Primark, Action, Ikea en Carrefour op verschillende locaties in Brussel een Johnson & Johnson-vaccin gekregen. De actie aan de winkelketens is voorlopig opgeschort.

"De jongste dagen ging het aantal prikken dat gezet werd aan de lokale vaccinatiepunten bij de winkelketens naar beneden", zegt Inge Neven.

"Momenteel zijn die vaccinaties on hold gezet. We gaan nu samen met Comeos bekijken in welke wijken de vaccinatiegraad nog het laagst is en of het op een andere locatie nog opportuun is om een vaccinatiepunt te openen", vervolgt ze.

Meest gelezen