Radio 2

Vakwedstrijd "Het Gouden Mes" moet jongeren naar knelpuntberoep slager lokken

Op de beurs Meat Expo in Kortrijk hebben de slagers aan de alarmbel getrokken: er zijn te weinig jongeren die voor de stiel kiezen. Om jongeren warm te maken voor de stiel was er op de vakbeurs de wedstrijd "het Gouden Mes" voor studenten slagerij die de stiel deels op school, en deels op de werkvloer leren.

Er zijn in ons land nog zo'n 2100 klassieke slagerijen maar het is een knelpuntberoep. “Jaarlijks zijn een 100-tal Belgische slagers-spekslagers einde carrière maar te weinig jongeren starten een opleiding om dat verlies op te vangen”, zegt Ivan Claeys van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. “De tweejaarlijkse vakwedstrijd "Het Gouden Mes" moet meer jongeren naar de sector lokken.”

Gisteren werd de jubileumeditie van Het Gouden Mes gehouden. De vakwedstrijd voor leerling-slagers werd gewonnen door Maxim Breemeersch uit Marke. Hij haalde het van 8 andere jonge leerling-slagers die zijn geselecteerd uit de Vlaamse opleidingscentra van Syntra. “Alleen de beste slagers-spekslagers komen bovendrijven in deze wedstrijd. Alle vorige winnaars hebben ondertussen een topzaak uit de grond gestampt”, weet Ivan Claeys.

Eigen zaak starten

De 9 jonge deelnemers aan de 15de editie van Het Gouden Mes zijn stuk voor stuk ambitieus. Ze kregen een drietal proeven voorgeschoteld waarmee ze hun behendigheid met het vleesmes moeten demonstreren door een varkensrug uit te benen, een stuk rundsvlees te pellen en een creatieve proef af te leggen met één kilo gehakt. “De proeven duurden anderhalf uur, dat is zeer lang. Zeker als je stress hebt. Maar ik ben blij dat ik het gehaald heb. Ik kwam hier om te winnen en dat is me gelukt”, zegt Maxim Breemeersch uit Marke. “Mijn droom is om een zelfstandige zaak op te starten samen met een vriendin of een maat. Maar eerst moet ik mijn opleiding nog afwerken.”

Elke 2 jaar geeft de landsbond samen met Syntra een verguld mes aan de winnaar van de vakwedstrijd. “Die zou mooi staan op mijn cv”, vertelt Brent Bouquet die een opleiding volgt in het Syntra Opleidingscentrum van Gent. Hij haalde het net niet van Breemeersch op puur technisch vlak, maar won wel de prijs voor de meest creatieve leerling-slager. “Ik ben ambitieus en wil later een eigen slagerij openen of overnemen, samen met mijn broer. Ik liep ooit stage als slager en sindsdien is dit vak mijn passie geworden.”

Artisanale slager-traiteur in opmars

“Zo’n jonge, ambitieuze mensen heeft onze sector nodig”, zegt Ivan Claeys tijdens Meat Expo, de vakbeurs voor slager, traiteur en de vleessector die nog loopt tot 29 september in Kortrijk. “We hebben tijdens Covid gezien dat de artisanale slagers en traiteurs terug in opmars zijn. Vorig jaar noteerden we 30% meer klanten in onze sector. De consument verkiest onze producten duidelijk boven het voorverpakte vlees in de supermarkt.” Daarnaast is de beenhouwerij ook geëvolueerd. “Een slagerij werd vroeger uitgebaat door een slager en zijn vrouw. Tegenwoordig tellen de meeste van onze leden 2 à 3 man bijkomend personeel. Maar onze sector telt 10.000 vacatures. Wie een opleiding succesvol afrondt, heeft dus zeker uitzicht op een mooie toekomst.”

Meest gelezen