Yannick Jadot
AFP or licensors

Yannick Jadot is verkozen tot  presidentskandidaat van de Franse Groenen

Meer dan honderdduizend mensen hebben in de voorverkiezingen hun stem uitgebracht, om de kandidaat te kiezen die de ecologisten vertegenwoordigt bij de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar. Yannick Jadot haalde het nipt van de meer radicale economiste Sandrine Rousseau. Europees parlementslid Jadot, 54, is een voormalig directeur van Greenpeace in Frankrijk. Bij de presidentsverkiezingen van vijf jaar geleden schaarde hij zich uiteindelijk achter de socialistische kandidaat. 

Na de spannende eerste ronde van de voorverkiezingen groenen bleven nog twee kandidaten over: Sandrine Rousseau, een radicale ecologiste en feministe aan de ene kant en oudgediende Yannick Jadot aan de andere. 

Net als in de eerste ronde werd het heel nipt in de tweede ronde vandaag. Jadot kreeg 51 procent van de stemmen, Rousseau net geen 49. Meer dan honderdduizend mensen brachten hun stem uit, wat wordt gezien als een succes voor de voorverkiezing bij de ecologisten. 

Vijf bewegingen hadden zich voor die voorverkiezing verenigd, bij hen de grootste groene partij EELV (Europe Ecologie Les Verts) maar ook Génération.s, de beweging van de voormalige socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon. 

Ik roep alle progressieven op om zich achter ons te scharen

Yannick Jadot

In zijn overwinningsspeech zei Jadot dat het ondenkbaar is dat Frankrijk nog eens vijf jaar van status quo tegemoet gaat. "Het is tijd om alles te veranderen. We moeten de strijd tegen de klimaatopwarming nu voeren" zei de kersverse groene presidentskandidaat. 

Yannick Jadot bij zijn overwinningstoespraak 28 september 2021
AFP or licensors

Yannick Jadot brak ook een lans voor de openbare diensten. Hij pleitte voor investeringen in ondermeer het onderwijs, de gezondheidszorg en justitie. En hij riep op tot eenheid, niet alleen in de groene beweging maar ook daarbuiten. Jadot beloofde de armere werkenden te  steunen.  Hij hield het dus niet bij groene thema's, maar schoof ook progressieve strijdpunten naar voor, die kunnen aanslaan bij een ruimer links kiespubliek. 

Ik zal de president van het klimaat zijn 

Yannick Jadot

Jadot, 54, is een pragmaticus en een aanhanger van de eenheid van links.  Ook vijf jaar geleden, bij de presidentsverkiezingen van 2017, was Jadot als winnaar van de voorverkiezingen bij zijn partij EELV uit de bus gekomen. Maar hij trok zich toen terug, en schaarde zich uiteindelijk achter de socialist Benoît Hamon, die overigens een historisch slecht resultaat behaalde.

Deze keer lijkt de kans klein dat Jadot zich zal terugtrekken. Nochtans lijkt links kansloos, al helemaal wanneer het verdeeld naar de kiezer trekt. In de meest recente peilingen ligt huidig president Emmanuel Macron op kop. Marine Le Pen van het uiterst-rechtse RN volgt als tweede op enkele procentpunten. 

Maar Le Pen zit in een dalende lijn. Ze krijgt klappen, omdat de rechtse journalist en polemist Eric Zemmour veel stemintenties aan de uiterste rechterzijde voor zijn rekening neemt. Zemmour is officieel zelfs nog geen kandidaat, maar hij haalt in de peilingen al meer dan tien procent. Yannick Jadot moet het in de peilingen voorlopig stellen met zo'n zes procent.  

Journalist Eric Zemmour, populair in de peilingen
AFP or licensors
Yannick Jadot krijgt felicitaties van zijn groene tegenkandidate Sandrine Rousseau
AFP or licensors

Meest gelezen