Invision

Zoveel drugs op het festivalterrein van Glastonbury dat de vissen in de rivier bedreigd worden

In een rivier die over het terrein van het Britse muziekfestival Glastonbury stroomt, zijn zulke grote hoeveelheden drugs gevonden dat ze schadelijk zijn voor de dieren die in het water leven. Dat heeft onderzoek in Wales aan het licht gebracht. Volgens de onderzoekers zijn de verdovende middelen in het water terechtgekomen door wildplassende festivalgangers op het terrein.

Het meerdaagse muziekfestival van Glastonbury, in het Verenigd Koninkrijk, is wereldberoemd en lokt tienduizenden bezoekers, in niet-coronatijden. Tijdens de laatste editie die nog live kon doorgaan, in 2019, zakten 200.000 muziekliefhebbers af naar Glastonbury. De bezoekers komen er blijkbaar niet enkel om concerten mee te pikken. Onderzoekers van Bangor University's School of Natural Sciences konden in de rivier die door het festivalterrein stroomt, sporen van drugs terugvinden. Het waren er zoveel dat het zeldzame vissen en dieren die in het wild leven, in gevaar brengen.

De onderzoekers namen in 2019 stalen van Whitelake River voor, tijdens en na het festival, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. Ook uit de naburige Redlake River werden stalen onderzocht. De onderzoekers keken naar de aanwezigheid van illegale drugs zoals MDMA (de grondstof voor xtc), cocaïne en de stof benzoylecgonine (een afbraakproduct van cocaïne in ons lichaam).  

Wat waren de voornaamste bevindingen?

  • Op alle testsites werden MDMA, cocaïne en benzoylecgonine teruggevonden.
  • De concentraties waren aanzienlijk hoger aan de stroomafwaartse testsite van Whitelake River, die door het festivalterrein loopt.
  • De concentraties aan MDMA aan Whitelake River waren 104 keer groter stroomafwaarts dan stroomopwaarts
  • De concentraties aan cocaïne en benzoylecgonine waren 40 keer groter stroomafwaarts dan stroomopwaarts
  • De concentraties aan MDMA waren het grootst in het weekend na het festival, op een niveau waarop ze als schadelijk beschouwd worden voor dieren die in het water leven. Vooral de zeldzame en beschermde Europese paling (Anguilla anguilla) wordt erdoor getroffen.
  • De concentraties aan cocaïne en benzoylecgonine waren ook verhoogd, maar nog niet op een niveau waarop ze als schadelijk voor het mariene leven bestempeld worden.
  • In Redlake River werden geen significante veranderingen in de concentraties aan drugs opgemeten
Europese paling (Anguilla anguilla)

"Plas niet op het land"

Volgens de onderzoekers komen de verdovende middelen in de rivieren terecht door wildplassende festivalgangers op het terrein. "De vervuiling als gevolg van wildplassen komt voor op elk festival", zegt onderzoeker Dan Aberg. "Helaas ligt het terrein van Glastonbury zo dicht bij een rivier dat de eventuele drugs die vrijkomen, onvoldoende kans hebben om in de bodem af te breken voor ze het kwetsbare ecosysteem binnendringen."

Het terrein van Glastonbury ligt zo dicht bij een rivier dat de drugs onvoldoende kans hebben om in de bodem af te breken voor ze het ecosysteem binnendringen.

Onderzoeker Dan Aberg

Een woordvoerder van het festival zegt aan de Britse krant The Guardian dat de bescherming van waterlopen en dieren van uiterst belang is voor de organisatie, en dat ze graag met de onderzoekers willen samenzitten om hun resultaten en aanbevelingen te bestuderen. Voor de start van het festival in Glastonbury in 2019 had de organisatie nog een campagne gelanceerd, "Don't pee on the land", ("Plas niet op het land", red), net om vervuiling van het grondwater te vermijden.

Door corona kon het festival van Glastonbury in 2020 en 2021 niet plaatsvinden. Er was dit jaar wel een livestream-evenement De organisatie wil het festival volgend jaar wel kunnen laten doorgaan.

Meer lezen?

Meest gelezen