Vlaamse regering pompt 300 miljoen in verkeersknoop Mechelen-Noord

De Vlaamse regering reserveert maar liefst 300 miljoen euro om de verkeersknoop in Mechelen-Noord, het zogenoemde Battelcomplex, te ontwarren. De bedoeling is de E19, de R6, de N16 en het bedrijventerrein beter met elkaar te verbinden. "Daar wordt al 30 jaar over gepraat, want nu loopt het verkeer er heel moeizaam", zegt Bart Somers (Open VLD), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester in Mechelen. 

"De werken zullen drie grote problemen oplossen", zegt Bart Somers aan Radio 2 Antwerpen. "Het industrieterrein Mechelen-Noord wordt beter bereikbaar, de doorstroming van west naar oost, van Willebroek naar onder andere Sint-Katelijne-Waver en Lier, zal vlotter lopen en onze vesten zullen ontlast worden. Die worden nu nog te veel gebruikt voor doorgaand verkeer en die gaan we de komende jaren ook heraanleggen."

Volgend jaar start het studiewerk voor het vooronwerp. De échte werken beginnen in 2027. "Dat is ook het moment dat onze vesten zo goed als helemaal heraangelegd zullen zijn. Die grote werkzaamheden volgen mekaar dan mooi op."

Soms spreken we af met een verpleegdienst aan de andere kant om mekaars patiënten te verzorgen, zodat we niet over en weer moeten
Anissa Touzani, thuisverpleegkundige

Autobestuurder Evelien kijkt er alvast naar uit. "Ik werk voor een CLB en alle scholen waar ik moet zijn, liggen in en rond Mechelen. Ik moet hier dus geregeld passeren en plan altijd minstens een kwartier extra in, als ik me moet verplaatsen."

Thuisverpleegkundige Anissa Touzani uit deelgemeente Heffen komt dan weer geregeld te laat bij patiënten. "Ik moet dikwijls bellen vanuit de file, om te zeggen dat ik later zal zijn. Het is zelfs zo dat we tijdens de spitsuren geen patiënten meer gaan verzorgen in Battel en Mechelen, omdat we dan dan N16 moeten nemen. Soms spreken we ook af met een verpleegdienst aan de andere kant om mekaars patiënten te gaan verzorgen, zodat we niet over en weer moeten."

Het projectgebied Mechelen-Noord
Agentschap Wegen en Verkeer

Meest gelezen