Abdij van Westmalle wil weten hoeveel soorten Westmalle-glazen er bestaan: "We hebben dat nooit zelf bijgehouden"

De Trappistenabdij van Westmalle wil in kaart brengen hoeveel verschillende soorten Westmalle-glazen er ooit zijn gemaakt. "Het moeten er honderden zijn, maar we hebben er geen archief van", zegt Manu Pauwels van de abdijbrouwerij. Daarom roept de abdij nu op om foto's te bezorgen van bijzondere Westmalle-glazen. Een verzamelaar uit Lier liet onze redactie alvast weten dat hij er zo'n 150 verschillende heeft.

Je hebt er zelf misschien nog nooit bij stilgestaan, maar er bestaan erg veel verschillende soorten Westmalleglazen. "We staan er soms zelf versteld van", zegt Manu Pauwels bij Radio 2 Antwerpen. "Dat komt omdat Westmalle één van de eerste speciaalbieren brouwde. De monniken vonden dat bij zo'n bijzonder bier ook een bijzonder glas hoorde en dan zijn ze op zoek gegaan naar een geschikte glasfabrikant. Daar is dan een kelkglas uitgekomen en dat viel op in de sector."

Het nieuws dat de abdij geïnteresseerd was in een bijzonder glas ging bij de fabrikanten rond als een lopend vuurtje. Plots wilde iedereen wel een glas maken. "De fabrikanten wilden laten zien wat ze konden - toen ging het nog echt om artisanaal werk - en toonden de monniken hun werk.". 

Elke glasfabrikant wilde wel een glas maken voor de abdij. De monniken waren telkens zo gecharmeerd dat ze elke keer een bestelling plaatsten

Manu Pauwels, marketingmanager van de brouwerij van Abdij Westmalle

"De monniken waren zo gecharmeerd dat iedereen voor hen een glas wilde maken, dat ze dan maar telkens een bestelling plaatsten", lacht Pauwels. "En het is niet dat ze die allemaal nodig hadden. Integendeel, ik heb verhalen gehoord dat hier tienduizenden glazen stonden, gewoon omdat de monniken weer maar eens een bestelling hadden geplaatst. Daardoor zijn er bijzonder veel glazen gemaakt en er zitten soms echte pareltjes tussen." 

Hoeveel verschillende soorten Westmalleglazen er bestaan is niet duidelijk. De abdij heeft geen archief bijgehouden. "Ik schat een honderdtal maar ik steek er mijn handen niet voor in het vuur", gokt Pauwels. "Maar de verschillen kunnen soms erg klein zijn, denk maar aan een verschillend lettertype."

De abdij roept dan ook op om foto's van bijzondere versies van het glas door te sturen. Op die manier kunnen ze toch aan een archief beginnen. 

De glazen, maar ook andere attributen van Westmalle, staan bij mij thuis uitgestald. Wie wil kan ze komen bezichtigen

Leo Truyen, verzamelaar

De redactie van Radio 2 Antwerpen kwam na de oproep van de abdij in contact met verzamelaar Leo Truyen uit Lier. Hij heeft ongeveer 150 verschillende Westmalleglazen in zijn bezit. "De glazen, maar ook andere attributen van Westmalle, staan bij mij thuis uitgestald. Wie wil kan ze komen bezichtigen."

Meest gelezen