Binnenkort hangt een Borremans op deze rotonde
Radio 2

Rotonde in Kluisbergen krijgt kunstwerk van wereldvermaarde kunstenaar Michaël Borremans 

Op de nieuwe rotonde van de N8 met de N36 in Kluisbergen komt een kunstwerk van de wereldvermaarde kunstenaar Michaël Borremans. Kluisbergen had eerder een oproep gedaan naar inwoners en kunstenaars om het kunstwerk te ontwerpen. Daarop kwamen meer dan 80 voorstellen binnen.

Het was Michaël Borremans zelf die met het voorstel kwam om een kunstwerk te maken voor de nieuwe rotonde in Kluisbergen. Het plan was om sowieso een kunstwerk te hangen aan het nieuwe rondpunt. De gemeente deed een oproep naar de bewoners en kunstenaars: zij konden een voorstel voor een kunstwerk indienen. Er waren ongeveer 80 inzendingen, waaronder eentje van kunstenaar Michaël Borremans. 

"Hij heeft ons eerst gecontacteerd naar aanleiding van de oproep en zijn interesse duidelijk gemaakt", zegt schepen van Cultuur, Lode Dekimpe (Gemeentebelangen) trots. "Het was wel heel ambitieus van Kluisbergen om een kunstwerk door zo'n grote meester te laten maken, maar zijn kunstwerk past eigenlijk perfect in het plaatje. Borremans is afkomstig uit Geraardsbergen en ook zijn atelier ligt in de Vlaamse Ardennen. De nieuwe rotonde staat symbool als ingangspoort naar de Vlaamse Ardennen."

Werk van 75.000 euro

Het werk wordt een groene sokkel met daarop een bronzen kegel die bekleed wordt met bladgoud. Het kunstwerk zal 1,2 meter hoog zijn en zou in totaal zo'n 75.000 euro kosten. Morgenavond moet de gemeenteraad, die als eerste de schets te zien krijgt, de offerte goedkeuren. 

Ter vergelijking: Borremans verkocht 6 jaar geleden nog zijn kunstwerk "Girl with duck" voor bijna 3 miljoen euro.

Meest gelezen