Kleurt het scherm van je Corona-app plots rood na je derde prik? Geen paniek, je bent je Covid Safe Ticket niet kwijt 

Verschillende mensen die een derde coronavaccin hebben gekregen melden dat ze plots geen Covid Safe Ticket meer kunnen aanvragen in de CovidSafeBE-app en dat hun scherm rood kleurt. Digitaal Vlaanderen bevestigt dat er een probleem is, maar benadrukt dat het gemakkelijk omzeild kan worden door de QR-code van je tweede vaccinatie te tonen. 

Verschillende bezorgde luisteraars melden dat ze plots geen toegang meer hebben tot evenementen waarbij het Covid Safe Ticket gevraagd wordt. Frans Claes krijgt vorige week zijn boostervaccin. "Maar wanneer ik zaterdag naar een evenement ga waar ik mijn Covid Safe Ticket moet laten zien, kleurt de app rood en mag ik niet binnen." Ook Radio 2-presentator Peter Verhulst krijgt na zijn derde vaccin plots een rood scherm in de app te zien.

Op dit moment gedraagt de QR-code die in CovidSafeBe-app verschijnt na het derde vaccin zich als een QR-code van de tweede prik

Barbara Van Den Haute - Digitaal Vlaanderen

Volgens Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen die de CovidSafeBE-app ontwikkelt, is er inderdaad een probleem. "Op dit moment gedraagt de QR-code die in CovidSafeBe-app verschijnt na het derde vaccin zich als een QR-code van de tweede prik. En die code is pas geldig 14 dagen na volledige vaccinatie. Daarom krijg je onmiddellijk na je derde prik een rood scherm."

Met deze methode wil de overheid de privacy van de gebruikers beschermen. "Op dit moment krijgt nog niet iedereen een derde prik, enkel de mensen met onderliggende aandoeningen. Om te vermijden dat iedereen die de QR-code inscant onmiddellijk weet dat bezoekers een medisch probleem hebben, wordt dat derde vaccin in de app aangeduid als een tweede vaccin."

Nu beslist is om alle 65-plussers een derde vaccin aan te bieden, zullen er aanpassingen moeten gebeuren in de app. "Anders zal dit meer en meer een probleem worden," vreest Van Den Haute. "We werken op Europees niveau aan een oplossing."

We raden iedereen die een derde prik krijgt om de eerste 14 dagen na het vaccin gewoon de QR-code van je tweede vaccinatie te laten scannen

Barbara Van Den Haute - Digitaal Vlaanderen

Tot die aanpassing er is, kan je als gebruiker het probleem simpelweg omzeilen. "We raden iedereen die een derde prik krijgt om de eerste 14 dagen na het vaccin gewoon de QR-code van je tweede vaccinatie te laten scannen." Er zal ook een knop in de app komen die je automatisch naar dat tweede vaccin leidt.

Meer info vind je op de website van de CovidSafeBe-app

Meest gelezen