Videospeler inladen...

Woonzorgcentrum in Schaarbeek is enige in Brussel met vaccinatiegraad van 100 procent: "We hebben het gehaald"

Woonzorgcentrum Masui in Schaarbeek is het enige woonzorgcentrum in Brussel met een vaccinatiegraad van 100 procent. Dat is bijzonder want in het gewest is bijna één op de drie medewerkers van woonzorgcentra niet gevaccineerd. Directeur Kurt Goetgebuer vertelt in "Laat" hoe ze dat voor elkaar kregen: "Het was een zeer moeilijke oefening, maar we hebben het gehaald en daar zijn we zeer fier op."

In Brusselse woonzorgcentra is slechts 67 procent van alle medewerkers volledig gevaccineerd tegen het corona, in Vlaanderen is dat bijna 93 procent. Dat blijkt uit cijfers over de vaccinatiegraad van het persooneel in de Belgische ziekenhuizen en woonzorgcentra, die gisteren voor het eerst openbaar gemaakt zijn.

Brussel hinkt dus achterop, maar dat is buiten het woonzorgcentrum Masui in Schaarbeek gerekend. Daar heeft elke medewerker een coronaprik gekregen. Een unicum in Brussel. De laatste zorg- en verpleegkundigen beslisten vorige week vrijdag nog om er alsnog voor te gaan.

Bekijk hier de vaccinatiegraad in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in ziekenhuizen en woonzorgcentra (WZC):

Vooral de laatste tien à twaalf mensen overtuigen was een zeer moeilijke oefening

Kurt Goetgebuer, directeur woonzorgcentrum Masui

"Het heeft bijna elf maanden geduurd om iedereen overtuigd te krijgen", vertelt directeur van woonzorgcentrum Masui Kurt Goetgebuer in "Laat". In totaal werken er 34 mensen. Bij de laatste medewerker speelde volgens Goetgebuer de macht van het getal een grote rol.  "Ik heb gezegd: kijk naar de andere 33." Toch waren het vooral de laatste tien à twaalf mensen die volgens de directeur moeilijk te overtuigen waren. "Het was een zeer moeilijke oefening, maar we hebben het gehaald en daar zijn we zeer fier op."

Deze zorgkundigen van woonzorgcentrum Masui beslisten onlangs om zich toch te laten vaccineren. Wat heeft hen over de streep getrokken?

Videospeler inladen...

Ik twijfelde door alles wat ik zag op in de media en op sociale media, Ik wist niet meer wie ik moest geloven

Irène Mawonbou, zorgkundige woonzorgcentrum Masui

De moeilijkheid schuilt volgens Goetgebuer vooral in het feit dat iedereen een andere reden heeft om het vaccin te weigeren. "Dat hebben we pas laat beseft", weet hij nu. Het verschil tussen Vlaanderen en Brussel kon daarbij niet groter zijn. "In Vlaanderen waren ze aan het vechten voor het vaccin, in Brussel liepen ze weg voor het vaccin. Voor ons was dat toch wel confronterend."

In het begin organiseerde woonzorgcentrum Masui groepsgesprekken tijdens de gewone briefing met het zorgpersoneel. "We maakten ons eigenlijk weinig zorgen", zegt Goetgebuer. "Maar vrij snel hebben we beslist dat we op individuele basis met iedereen zouden moeten gaan werken." Die strategie heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen. "Maar het heeft veel tijd en veel empathie gevraagd", besluit Goetgebuer.

Hoe slaagde woonzorgcentrum Masui erin om al zijn medewerkers te vaccineren? Directeur Kurt Goetgebuer vertelt:

Videospeler inladen...

Positieve spiraal

De directeur is zichtbaar trots op de weg die zijn personeel het afgelopen jaar heeft afgelegd. "Ze hebben een horrorjaar achter de rug. Het was uit schrik dat ze zich niet wilden laten vaccineren, niet uit onwil. Die mensen hebben samen met ons mensen zien sterven, ze hebben het ganse coronajaar meegemaakt. Iedereen in de zorg heeft een moeilijk anderhalf jaar achter de rug." 

Het was uit schrik dat ze zich niet wilden laten vaccineren, niet uit onwil

Je zou kunnen denken dat dagelijks met de gevolgen van een coronabesmetting in aanraking komen, je net overtuigt van vaccinatie. Maar die redenering is volgens Goetgebuer te kort door de bocht. "Die klik hebben we moeten maken. We moeten ons inleven in de mensen, hen vragen waarom en waarvan ze schrik hebben. En dat was zeker om vijfentwintig verschillende redenen." 

Wat doet personeel in Brussel en Wallonië zo erg twijfelen? Kurt Goetgebuer legt uit hoe geloof, maar ook sociale media en de invloed van Frankrijk een rol spelen:

Videospeler inladen...

Ik geloof zeer sterk dat het goedkomt in Brussel als we ons inleven in de mensen en hun problemen gaan begrijpen

Kurt Goetgebuer, directeur woonzorgcentrum Masui

Geloof, herkomst en fake news op sociale media spelen allemaal een rol, maar ook de sfeer onder collega's is belangrijk. "Waar er in het begin een negatieve spiraal was, is dat nu een heel positieve spiraal", vertelt Goetgebuer. "We hebben niet alleen die 34 medewerkers gevaccineerd, maar ook hun familie heeft zich intussen laten vaccineren."  

Is verplichten een oplossing?

In woonzorgcentrum Masui in Schaarbeek is het voltallige personeel dus vrijwillig ingeënt, maar dat is lang niet in alle woonzorgcentra het geval. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) overweegt daarom om vaccinatie voor het zorgpersoneel te verplichten. Dat vindt Goetgebuer geen goed idee. "Ik denk dat minister Vandenbroucke het beste wil en zoveel mogelijk mensen wil vaccineren. Dat willen wij ook, begrijp me niet verkeerd. Maar over de weg daarnaar toe verschillen we misschien een beetje in mening."

Is een verplicht vaccin voor zorgpersoneel een goed idee? Kurt Goetgebuer vertelt waarom hij vindt van niet:

Videospeler inladen...

Er is een tekort aan zorgpersoneel dus elke persoon die uitvalt, is er een te veel. 

Kurt Goetgebuer, directeur woonzorgcentrum Masui

Volgens Goetgebuer is het namelijk de plicht van elke directeur van een woonzorgcentrum om de bewoners in de laatste fase van hun leven goede zorg te bieden. Dat kan volgens de directeur niet zonder een sterk zorgteam. Bij een verplichting vreest hij dan ook voor er personeelsleden zullen afhaken. "Er is een tekort aan zorgpersoneel dus elke persoon die uitvalt, is er een te veel. De bewoners zullen daar het slachtoffer van zijn. Dat moeten we ten alle tijden vermijden. Dat is onze plicht."

Meest gelezen