Drukste ochtendspits sinds begin van coronacrisis, in maart vorig jaar

Deze morgen stond er op de Belgische snelwegen 308 kilometer file, dat is meteen de drukste ochtendspits sinds maart 2020, toen de coronacrisis begon. De files zijn sinds begin september weer op het niveau van voor corona, maar elke week wordt het iets drukker. Zeker nu ook alle hogescholen en universiteiten gestart zijn en de laatste vakantiegangers weer op de werkvloer verschijnen. 

Wie regelmatig de ochtendspits trotseert, heeft het al gemerkt. De laatste weken worden de files weer langer. "Eind september is traditioneel een drukke periode op de Belgische wegen", vertelt verkeersexpert Hajo Beeckman. "De hogescholen en universiteiten zijn weer gestart en ook de laatste vakantiegangers zijn terug van reis en dat brengt altijd verkeersdrukte met zich mee." 

Daarbovenop kwamen vanmorgen een korte maar krachtige regenzone en een hele reeks kleinere ongevallen die lange files tot gevolg hadden. "Een typische regenspits", aldus Beeckman. "Vooral op de E40 van Leuven naar Brussel en op de Gentse stadsring waren er heel wat problemen." 

Mensen zijn telewerk beu

Een bijkomende factor sinds de coronacrisis is het feit dat heel wat mensen het telewerken beu zijn. De euforie over de voordelen van het telewerk tijdens het begin van de crisis heeft plaats gemaakt voor het besef dat thuiswerk ook nadelen heeft: verschillende experten uit de HR-sector getuigden recent over burn-outs, spanningen in het gezin en zelfs een vervagende grens tussen werk en privé. Het kan verklaren waarom de werkvloer weer aanlokkelijk is, inclusief de files op de weg daarheen. 

Tot slot is er nog een andere verklaring voor de files: wegenwerken. Als bijna nooit tevoren timmert de Vlaamse overheid aan de snel- en gewestwegen, en gezien hun staat is dat ook hoog nodig. Pendelaars op de E314 tussen Aarschot en Leuven kunnen daarvan meespreken, daar wordt nog tot oktober een spitsstrook gebouwd. Op de E17 in Gentbrugge wordt de laatste fase van de renovatie van het beruchte brokkelviaduct ingezet. En op de E403 bij Ardooie is er hinder door de renovatie van een andere brug. Zo zullen er in de volgende jaren nog tientallen volgen want veel van onze snelwegbruggen zijn gebouwd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw en zijn dringend aan herstelling toe.

Meest gelezen