Gezocht: jong bloed en frisse ideeën voor Vlaamse sportverenigingen

Met het project “Jonge Leeuwen” kunnen jongeren tussen 16 en 25 nieuw leven blazen in een sportclub. Alle ideeën en voorstellen zijn welkom - er hangt ook een wedstrijd aan vast - want er is een uitstroom van vooral oudere vrijwilligers in de Vlaamse sportverenigingen. 

Vaststelling: meer dan 6 op de 10 Vlaamse sportclubs hebben te weinig vrijwilligers om de boel draaiend te houden. Veel vrijwilligers worden een dagje ouder of ze hebben als gevolg van de coronacrisis afgehaakt. Daarom is de Vlaamse Sportfederatie, de koepel boven maar liefst 20.000 sportclubs met 1,4 miljoen sporters, op zoek naar jong talent.

Geen idee is te gek

Het project “Jonge Leeuwen” nodigt jongeren tussen 16 en 25 jaar uit om met frisse ideeën te komen. Pieter Hoof, algemeen directeur van de Vlaamse Sportfederatie is op zoek naar "creatieve en innoverende ideeën over allerlei thema's, bijvoorbeeld het versterken van de band tussen leden en vrijwilligers, over ledenbinding, maar ook over initiatieven die een club kan nemen op het vlak van organisatie of administratie. Of iets sporttechnisch. Geen idee is te gek. Denk breed en durf je vast te bijten in je idee." Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie, voegt daaraan toe: "En wie een idee aanreikt dat ook in andere sporten toegepast kan worden, heeft een streepje voor."

Uit alle voorstellen worden er 15 gekozen. Die jongeren worden een jaar lang begeleid om hun idee verder uit te werken; ze krijgen daarbij de hulp van experts en ex-topsporters die workshops en inspiratiesessies geven. De 15 “Jonge Leeuwen” krijgen ook een exclusieve blik in de coulissen van enkele topsportevenementen. En uiteindelijk zijn er vier winnaars, die financiële steun krijgen om hun voorstel te helpen realiseren.

Meest gelezen