CLI

Bijna alle 65-plussers krijgen voor eind van het jaar hun derde prik, vaccinatiecentra misnoegd over "late communicatie"

De ministers van Volksgezondheid hebben tijdspannes afgesproken waarop 65-plussers hun derde coronaprik zullen krijgen. Voor wie een prik van AstraZeneca of Johnson & Johnson kreeg, is dat 4 maanden na hun laatste prik. Voor vaccins van Pfizer en Moderna komt die derde prik 6 maanden na de laatste inenting. De vaccinatiecentra reageren misnoegd omdat niet duidelijk is welke centra een doorstart moeten maken.

Afgelopen weekend zaten de ministers van Volksgezondheid samen in een interministeriële conferentie. Na afloop bracht Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het nieuws naar buiten dat alle 65-plussers in ons land een derde prik krijgen. Die derde prik zou een "booster" moeten zijn, die een extra bescherming moet geven tegen het coronavirus. 

We proberen per eerstelijnszone toch zeker 1 centrum nog open te krijgen voor de komende maanden

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Vandaag zaten de ministers opnieuw samen in een IMC en spraken ze de tijdspannes af. Wie een prik kreeg van AstraZeneca of het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson, krijgt zijn of haar prik 4 maanden na de laatste prik. Wie gevaccineerd werd met Pfizer of Moderna krijgt de "booster" 6 maanden na de laatste prik. In de praktijk betekent dat dat het gros van de 65-plussers voor het einde van dit jaar de derde prik zal gehad hebben.

"Alle 65-plussers krijgen een mRNA-vaccin aangeboden, studies hebben aangetoond dat ze het meest robuust zijn om een extra bescherming geven", herhaalde minister Beke na afloop van het IMC. In de praktijk betekent dat iedereen (ook mensen die AstraZeneca of Johnson & Johnson kregen) een "booster" krijgt van Pfizer of Moderna. 

"Er wordt te veel gerekend op de veerkracht van de mensen die in de vaccinatiecentra werken", zegt Kaat Ieven van Eerstelijnszone Kemp en Duin in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onvrede vaccinatiecentra

Maar de vraag blijft: waar zullen die 65-plussers hun derde prik precies krijgen? Want vaccinatiecentra waren van plan begin volgende maand te sluiten, maar door de derde prik zullen op z'n minst enkele centra langer moeten openblijven. En ze zullen ook opnieuw heel wat volk moeten optrommelen om die prikken te zetten. Heel wat vaccinatiecentra reageren dan ook misnoegd. 

"De uitdaging gaat zijn om opnieuw mensen te vinden en gemotiveerd te krijgen om te komen prikken", aldus Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum in Brasschaat. Bij heel wat vaccinatiecentra is te horen dat ze ontevreden zijn omdat ze niet weten of dat ze nu langer moeten openblijven of niet, en dat die communicatie sowieso te laat komt. Want een snelle doorstart of langer openhouden van een centrum is dus niet evident.

Het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen blijft alvast voor langere tijd open, om die derde prik mogelijk te maken. Ook in Limburg wordt die oefening gemaakt. Maar heel wat andere vaccinatiecentra kunnen niet anders dan sluiten. Het vaccinatiecentrum op Flanders Expo (in Gent) bijvoorbeeld gaat volgende week maandag wel dicht, want het gebouw is daarna niet beschikbaar. Ook in Leuven moet het vaccinatiecentrum in de Brabanthal dicht, omdat er in de evenementenhal heel wat beurzen staan gepland de komende weken. 

De uitdaging zal zijn om opnieuw mensen te vinden en gemotiveerd te krijgen

Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum in Brasschaat

Welke vaccinatiecentra moeten dan openblijven? "We hadden 95 centra in Vlaanderen, waar er nog 80 van operationeel zijn", aldus Beke. "We gaan in overleg met de centra. We proberen toch zeker 1 centrum per eerstelijnszone open te krijgen voor de komende maanden (...) Maar het zal puzzelen worden." De Vlaamse regering zou vrijdag meer duidelijkheid geven over welke centra langer moeten openblijven.

Welzijnsminister Wouter Beke heeft begrip voor de situatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen