Arenda Oomen Fotografie

Leven bijna 3 procent duurder dan vorig jaar: inflatie op hoogste niveau sinds begin 2017

De inflatie is in september gestegen naar het hoogste niveau in bijna 4 jaar. Concreet betekent dit dat de prijzen van heel wat producten sinds het begin van dit jaar stijgen, intussen gemiddeld met bijna 3 procent.  Oorzaak van die stijging? De hoge prijzen voor energie.

De inflatie geeft aan hoeveel duurder het leven is geworden en wordt berekend aan de hand van een vooraf bepaald boodschappenmandje waarin dagdagelijkse boodschappen zitten zoals voeding en benzine, maar ook minder frequente aankopen zoals een televisie of wasmachine. De prijzen van al die producten kunnen tijdens het jaar schommelen. En de inflatie geeft aan of je voor eenzelfde boodschappenmandje meer of minder moet betalen, en dus of het leven duurder wordt.

De inflatie stijgt op dit moment in een sneltempo. Begin dit jaar was er nog amper sprake van dat het leven duurder zou worden, maar daar bracht het voorjaar verandering in. Sinds de zomer zit de inflatie boven de twee procent en deze maand zelfs op 2,86 procent. 

Dat komt omdat de energieprijzen sterk gestegen zijn. Die prijzen zijn bijna twintig procent hoger dan een jaar geleden. Zonder die dure prijzen voor elektriciteit, gas, benzine en diesel zou de inflatie zelfs lichtjes naar beneden gaan. Want bijvoorbeeld de prijzen voor fruit, pizza's, software en hotels zijn een stuk gedaald.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van om en bij de twee procent.

Michaël Van Droogenbroeck: "Het leven zal de komende maanden flink duurder worden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen