Fumio Kishida
2021 Getty Images

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida volgt onpopulaire Suga Yoshihide op als premier van Japan

In Japan hebben de leden van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) Fumio Kishida verkozen tot nieuwe partijleider. Allicht wordt hij nog voor de verkiezingen in november benoemd tot premier, als opvolger van de onpopulaire Yoshihide Suga. Hij wordt dan de derde premier in Japan in iets meer dan een jaar tijd. 

De Liberaal Democratische Partij moest op zoek naar een nieuwe leider nadat de huidige leider en premier Yoshihide Suga drie weken geleden had aangekondigd dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen bij de verkiezingen van november.

Tijdens een stemming in twee rondes haalde Fumio Kishida (64) het van drie andere kandidaten, onder wie twee vrouwen. Kishida haalde in de eerste stemronde slechts 1 stem meer dan de andere favoriet, huidig vaccinatieminister Taro Kono, maar geen van beiden haalde een absolute meerderheid. In de tweede ronde versloeg Kishida Kono opnieuw.

Er wordt verwacht dat Kishida al voor de verkiezingen in november het roer zal overnemen van Suga, mogelijk volgende week al. Allicht blijft hij ook na de verkiezingen premier. De LDP regeert Japan sinds de jaren 50 bijna onafgebroken. In de peilingen staat de LDP op verlies, maar ze zou wel veruit de grootste partij van het land blijven.

Kishida is een voormalige bankier uit Hiroshima en was van 2012 tot 2017 minister van Buitenlandse Zaken. Hij zette in die functie zijn schouders onder de voorbereidingen voor een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama aan Hiroshima, in 2016.

De voormalige Amerikaanse president Obama tijdens zijn bezoek aan Hiroshima in mei 2016. Links toenmalig Japans premier Abe.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Onpopulaire premier

Als Kishida benoemd is, zal hij de derde premier van Japan zijn in iets meer dan een jaar tijd. Huidig premier Suga (72) was nochtans maar sinds september 2020 premier, nadat hij LDP-icoon Shinzo Abe had opgevolgd. Abe nam ontslag wegens gezondheidsproblemen. Maar Suga kon nooit uit de schaduw van zijn voorganger treden en zag zijn populariteitscijfers drastisch zakken van zowat 60 procent naar minder dan 30 procent. 

Veel Japanners pikten het niet dat de Olympische Spelen in Tokio mochten plaatsvinden, terwijl delen van het land in een noodtoestand verkeerden, vanwege de coronapandemie. Die pandemie piekte overigens tijdens de Spelen. De LDP zag de bui al hangen en de druk op Suga nam toe. 

De nieuwe leider en bijna nieuwe premier Kishida is nu van plan om een nieuw overheidsagentschap op poten te zetten om de pandemie verder aan te pakken. Tegen begin volgend jaar hoopt hij ook de Japanse sociaal-economische activiteit zo dicht mogelijk bij de normaliteit te krijgen.

De huidige premier Suga (links) en de allicht nieuwe premier Kishida.
2021 Getty Images

Meest gelezen