Tom en Faber gebruiken koffiegruis van Halse cafés voor kweek van oesterzwammen

Wie in Halle op café een koffie drinkt, werkt al dan niet onbewust mee aan de oesterzwammenkwekerij van Tom Sellekaerts en Faber Walravens. Het tweetal uit Halle gebruikt het koffiegruis van de Halse cafés om zwammen op te kweken. 

Tom Sellekaerts en Faber Walravens werken in het dagelijks leven in de marketing- en verzekeringssector, maar in hun vrije tijd bevinden ze zich in een kelder tussen de champignons. "Tom en ik houden allebei van de natuur en we wilden iets doen om de ecologische voetafdruk te verkleinen", vertelt Faber aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dan zijn we oesterzwammen op koffiegruis beginnen kweken en dan werkte goed."

"Sinds een tijdje gaan we iedere week met lege emmers langs bij cafés in Halle om hun koffiegruis van geschonken koffies op te halen. Dat koffiegruis steken we in herbruikbare zakken en daarop kweken we oesterzwammen. Het is een win-winsituatie", zegt Walravens. "De cafébazen zijn hun koffiegruis kwijt en wij kunnen er zwammen op kweken."

Lees verder onder het audiofragment.

Plannen voor al het organisch afval in Halle

De twee milieubewuste vrienden gaan ook langs in een woonzorgcentrum om het koffiegruis op te halen en in de toekomst komt daar misschien nog het koffiegruis van het ziekenhuis van Halle bij. "Maar die gesprekken lopen nog", legt Walravens uit.

De gekweekte oesterzwammen verkopen Sellekaerts en Walravens aan vrienden en familie. "Op termijn willen we wel met duurzame leveranciers samenwerken om onze zwammen op grote schaal te verkopen in Halle. Onze ambitie reikt trouwens verder dan koffiegruis en zwammen, over een aantal jaren zouden we graag met een oplossing komen voor al het organisch afval in Halle. Op die manier proberen we de ecologische voetafdruk van de gemeenschap wat te verkleinen."

Meest gelezen