Radio 2

Koning Filip bezoekt in Roeselare Agrotopia, de grootste dakserre van Europa

Koning Filip bracht vanmiddag een bezoek aan Agrotopia in Roeselare. “Met 9000 m² vloeroppervlakte is het de grootste dakserre van Europa”, zegt Simon Craeye, één van de onderzoekers die er werkt. “We zijn zeer blij dat de koning zoveel interesse toont voor ons onderzoek naar duurzame glastuinbouw en innovatieve stadstuinbouw.”

Inagro, het West-Vlaamse onderzoek- en adviescentrum voor de landbouwsector, heeft al 80 proefvelden, verspreid over West-Vlaanderen. Agrotopia is misschien het meest innovatieve exemplaar, dat werd gebouwd op het dak van de REO Veiling waar dagelijks West-Vlaamse landbouwproducten worden verkocht. Koning Filip kreeg vandaag een  rondleiding in het gloednieuwe complex. Daarna bracht hij nog een bezoekje aan het Festival van de Toekomst, een expo met interactieve installaties en shows rond landbouw en voeding van de toekomst. 

"Tricolore slaatjes"

“We kweken hier heel wat verschillende slasoorten, zelfs kroppen die 3 verschillende soorten combineren. Tricolore slaatjes, zeg maar. Die zijn niet echt nieuw, maar ik vond het leuker om hierbij een woordje uitleg te geven aan de koning dan bij de groene of bruine krulsla”, vertelt An Decombel. Zij onderzoekt de kweek van bladgewassen bij Inagro. Haar collega Inne Pertry heeft het met de koning gehad over innovatieve glasgewassen die in de dakserres worden gekweekt. “De koning was zeer geïnteresseerd in wat ik had te vertellen over de manier van kweken.”

Radio 2

Koning lust meelwormen

Eén van de laatste stops in het Agrotopia-complex was de serre waar de tomaten worden gekweekt. “En de meelwormen”, vult Simon Craeye aan, specialist bij Inagro rond glasgroenten en aarbeien. “De condities om meelwormen te kweken in deze enorme serre zijn optimaal. Het afval van de planten wordt gebruikt om de meelwormen te voeden, die vormen op hun beurt een grondstof waar je heel wat kanten mee uit kan. Ook als grondstof voor de menselijke consumptie. Tijdens het gesprek liet de koning blijken dat hij open stond voor het concept van de twee teelten in één serre én de consumptie van insecten.”

Meest gelezen