Yves Adams

Limburg hoopt na 30 jaar op terugkeer van de otter: "Hij eet alleen maar vis en schaaldieren"

In Kinrooi kan je momenteel naar een tentoonstelling over de terugkeer van de otter in Vlaanderen. De kans is groot dat het dier zich op korte termijn ook in Limburg zal vestigen. In 2012 werd al een otter gezien in Bocholt en sinds kort ook op meerdere plekken in Vlaanderen. "Dat is een teken dat de waterkwaliteit verbeterd is", vertelt Ruben Beerens van Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

De otter kwam 30 jaar geleden nog in heel België voor, maar door vervuiling en jacht verdween hij langzaam maar zeker, ook in Limburg. Maar volgens Ruben Beerten van Regionaal Landschap Kempen en Maasland zou daar binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. "In 2012 is er een waarneming geweest in Bocholt en onlangs waren er verschillende waarnemingen in de Scheldevallei en daar is zelfs voortplanting vastgesteld." Vermoedelijk komen de otters via Nederland naar ons land. "Daar werden in het verleden heel wat otters uitgezet."

De otter komt alleen als de waterkwaliteit goed is en er genoeg vis is

De otter staat aan de top van de voedselpiramide, maar stelt ook hoge eisen. "Zijn terugkeer is een goede zaak", vindt Ruben Beerten. "Hij komt alleen als de waterkwaliteit goed is en er genoeg vis is. Hij moet ook goede schuilplaatsen vinden. Dus dat betekent dat het werk dat we de afgelopen jaren in de natuur verricht hebben nu zijn vruchten afwerpt."

Over de terugkeer van de wolf was er 3 jaar geleden ook veel euforie, maar maar nu er al veel vee gedood is door die wolven is dat sterk getemperd. "Maar een otter leeft alleen in het water", benadrukt Beerten. "Hij eet alleen vis en schaaldieren, dus voor dode schapen moeten we geen schrik hebben."

In de kerk van Geistingen (Kinrooi) loopt er nog tot 10 oktober de expo Olga de otter

Meest gelezen