Nooit uitgebracht album "Toy" van David Bowie komt toch op de markt

De Britse popster David Bowie nam in 2000 een reeks eigen veel oudere nummers uit de jaren 60 en 70 opnieuw op. De plaat “Toy” werd nooit uitgebracht, maar daar komt nu verandering in.

Van David Bowie, alias Ziggy Stardust of de Thin White Duke, zit er nog wel een en ander in de kluizen van platenmaatschappijen. De kunstzinnige kameleon van de popwereld die grossierde in stijlen en personages trok in 2000 een New-Yorkse studio in om een hele reeks van zijn eigen oude nummers uit de jaren 60 en 70 een nieuw leven te geven. 

Het was de bedoeling om ze uit te brengen op het album "Toy", samen met enkele nieuwe liedjes. Maar de opnames bleven liggen; de plaat werd niet op de markt gebracht. Bowie was er ontstemd over en verliet zijn toenmalige platenmaatschappij EMI/Virgin.  Hij gooide zich vervolgens op een ander album, "Heathen", dat in 2002 uitkwam.

Release in november en januari

Een slechte kopie van de muziek van “Toy” lekte in 2011 uit via het internet en nu heeft mediabedrijf Warner Music Group aangekondigd dat de plaat, 21 jaar na de opname, toch officieel wordt uitgebracht. Op 26 november als deel van de box “Brilliant Adventure” en als aparte plaat op 7 januari, aan de vooravond van Bowies verjaardag. Op 8 januari zou hij 75 zijn geworden. David Bowie overleed op zijn 69e in 2016, aan de gevolgen van kanker.

Producer Mark Plati was er destijds bij en heeft "Toy" nu afgewerkt. Hij noemt de plaat "een moment in de tijd gevangen in een barnsteen van vreugde, vuur en energie”. Met favoriete muzikanten als Gail Ann Dorsey, Tony Visconti of Earl Slick werd er "live" opgenomen. Net tevoren had Bowie een succesvol concert gespeeld op het Glastonburyfestival, 30 jaar na zijn eerste passage daar. 

Wat staat er op "Toy"? Ondermeer oude Bowienummers als "I dig everyting", "The London boys", "Silly boy blue" of "You've got a habit of leaving me". De muziek van dat laatste nummer, versie 2000, staat sinds vandaag op het YouTubekanaal van Bowie:  

Vergelijk met de eerste versie van "You've got a habit of leaving me" uit 1965, toen David Bowie nog als Davy Jones door het leven ging:

Bowies laatste plaat was "Blackstar" uit 2016, zijn muzikale testament. Het album kwam uit op zijn verjaardag en hij overleed twee dagen later. Na zijn dood waren er al verscheidene heruitgaven van eerdere albums. De erven van Bowie hebben onlangs een nieuw akkoord gesloten met Warner Music Group over zijn hele muzikale oeuvre.  

Meest gelezen