Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Noord-Korea zegt nieuwe hypersonische raket te hebben afgevuurd

De raket die Noord-Korea dinsdag voor zijn oostkust afvuurde was een nieuw ontwikkelde hypersonische raket. De raket, de Hwasong-8 genaamd, landde in zee, meldde staatsomroep KCNA.

Gisteren verklaarde het Zuid-Koreaanse leger dat Noord-Korea minstens één ongeïdentificeerd projectiel in zee had gelanceerd. Kort na de lancering zei de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Kim Song tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat niemand het land het recht kan ontzeggen om nieuwe wapens te testen.

Noord-Korea mag volgens een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN geen ballistische raketten afvuren, maar daar trekt het land zich weinig van aan. De testen leidden tot sterke veroordelingen door onder meer Zuid-Korea, Japan en de VS, maar niet tot sancties. De VS riepen Pyongyang op tot een dialoog over zijn wapenprogramma's. Daar is het tot dusver nog niet van gekomen.

De test van dinsdag zou echter met een hypersonische raket zijn uitgevoerd, niet met een ballistische. Hypersonische raketten zijn zo snel dat ze moeilijk door bestaande raketafweersystemen kunnen worden onderschept. Ze hebben een minder ver bereik dan ballistische raketten en vallen niet onder de bewuste VN-resolutie.

Meest gelezen