Pixabay

Noot-Nut: noten rapen voor het goede doel

Het notenseizoen is begonnen en in de druivenstreek worden okkernoten ingezameld voor het goede doel. De vzw Noot-Nut vraagt dat mensen die een notenboom hebben en noten teveel hebben, deze naar een inzamelpunt brengen. Daar wordt dan notenolie van gemaakt en de opbrengst gaat naar een verzorgingsinstelling. 

Enkele inwoners uit Huldenberg brengen al enkele jaren hun okkernoten naar Antwerpen waar ze geperst worden tot notenolie. Maar veel noten blijven gewoon liggen en daar moet toch iets mee gedaan worden: noot wordt nut.

"In heel veel tuinen staat een boom en met de meeste van die noten wordt er niks gedaan" zegt Sonia Van Laere van de vzw Noot-Nut. "We hebben dan contact opgenomen met De Berken uit Overijse, een dagverblijf voor volwassenen met een mentale beperking die mee zullen helpen om de noten te kraken. Dat past perfect past binnen het kader van hun dagbesteding. En we hebben ook al een afspraak gemaakt met de producent van de notenolie. Voor elke kilogram noten krijgen we een klein bedrag en dat bedrag schenken we dan aan De Berken."

(tekst gaat verder onder het audiofragement)

In de Druivenstreek staan er ruw geschat zo'n 5.000 okkernotenbomen. Tot nu toe hebben een zestigtal mensen toegezegd hun noten te rapen en te schenken aan het project. Heb je zelf noten te veel, dan kan je die schenken aan Noot-Nut via hun Facebook-pagina

Meest gelezen