Ouders kaarten verkeersonveiligheid in Diepenbeek aan met wekelijkse fietskaravaan naar school

In Diepenbeek fietsen de ouders en leerlingen van bassischool De Loep elke week samen in karavaan naar school. Met de actie 'Fietsverzet' willen ze de verkeersonveiligheid in Diepenbeek aankaarten. Zo zijn er geen fietspaden in de Toekomststraat, waar de school ligt. De gemeente zegt dat ze eerst werk zal maken van een nieuwe mobiliteitsvisie voor het centrum van Diepenbeek.

"Veel ouders hier op school zeggen dat ze graag met de fiets willen komen, maar het niet durven", vertelt Cedric Vanaken van Fietsverzet. "Er is hier geen fietspad  naar de school en vlakbij de school mogen mensen hun auto op straat parkeren. We moeten die auto's dan voorbijsteken terwijl er tegenliggers zijn en andere auto's ons ook nog voorbijsteken." 

Wij willen een fietsstraat

leerling basisschool De Loep

"Wij willen hier graag een fietsstraat", vertelt een van de leerlingen. "Want ik kom graag met de fiets naar school. Dat is beter voor het klimaat." Volgens de ouders zijn ook de straten in de buurt van 2 andere basisscholen niet fietsvriendelijk.  

Visie Diepenbeek

De ouders kaartten de problemen vorig jaar al aan bij het gemeentebestuur van Diepenbeek. "We zijn op de hoogte van de knelpunten", vertelt schepen van Infrastructuur Peter Prévot (CD&V). "We overwegen om een fietszone in te voeren. Maar het is nog niet duidelijk of we dat alleen in de buurt van de scholen willen invoeren, of misschien wel in het volledige centrum. Daarom werken we nu aan een nieuwe mobiliteitsvisie voor het centrum van Diepenbeek. We willen geen oplossing voor een half jaar." 

Meest gelezen