Federale politie rolt criminele bende op die 18 miljoen euro witgewassen zou hebben

De federale politie heeft gisteren 6 mensen in ons land opgepakt die ervan verdacht worden om deel uit te maken van een criminele organisatie die minstens 18 miljoen euro witgewassen hebben. Het parket Halle-Vilvoorde kwam de professionele bende in 2019 op het spoor.

Het onderzoek begon te lopen toen in 2019 meerdere geldkoeriers werden opgepakt op de luchthaven van Zaventem. Ze probeerden grote hoeveelheden euro's en Britse ponden naar Istanbul, in Turkije, te vervoeren. Tussen september 2019 en januari 2020 hield de douane zo 5 personen tegen, die in totaal 785.615 pond bij zich hadden. In juli 2020 werd nog iemand tegengehouden met 150.000 pond.

Omdat de koeriers telkens op dezelfde manier te werk gingen, rees al snel het vermoeden dat het ging om een criminele organisatie. Onderzoek bracht aan het licht dat de geldkoeriers vemoedelijk deel uitmaakten van een witwasorganisatie die internationaal actief is, vanuit Brussel geleid wordt en voornamelijk bestaat uit Belgische onderdanen van Turkse origine.

19 huiszoekingen

De speurders legden een uitgebreid en georganiseerd witwascircuit bloot. De organisatie bood haar diensten aan aan personen, ondernemingen en criminele organisaties uit meerdere Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje, met het oog op het witwassen van gelden van illegale oorsprong. Vermoedelijk komen deze gelden voort uit onder andere de illegale handel in drugs, namaakgoederen en tabak.

Gisteren werden 19 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, Gent en Zele bij leden en "klanten" van de criminele organisatie, op de maatschappelijke zetels van de witwasvennootschappen die ze gebruikt en in een bankkluis van een lid van de organisatie. Daarbij werden 6 personen opgepakt, een hoop materiaal in beslag genomen en tientallen bankrekeningen bevroren.

Het parket van Halle-Vilvoorde werkte voor haar onderzoek samen met de Europese politiedienst Europol en politiediensten uit verschillende Europese landen.

Meest gelezen