Immoweb lanceert "Prijsmap" om vastgoedprijzen in België te vergelijken

Vastgoedwebsite Immoweb lanceert een gratis, online instrument om de vastgoedprijzen in ons land te vergelijken. Met de "Prijsmap" kan je de gemiddelde prijs per vierkante meter raadplegen in verschillende gemeenten en ook de prijsevolutie van de laatste tien jaar zien. De duurste Belgische gemeente is Knokke-Heist. Daar moet je voor één vierkante meter gemiddeld bijna 5.000 euro neertellen.

Immoweb berekende de gemiddelde prijzen per vierkante meter op basis van gegevens uit hun eigen database (dus vraagprijzen en geen verkoopprijzen) en op basis van sociaal-demografische en geografische informatie, zoals bevolking, inkomen en type stadsontwikkeling.

Zo kwamen ze tot de conclusie dat de prijs per vierkante meter woonruimte in ons land gemiddeld 2.135 euro bedraagt. Daarbij is er wel een duidelijk verschil tussen appartementen en huizen. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter van een appartement bedraagt 2.766 euro, terwijl het gemiddelde voor huizen maar op 1.885 euro ligt.

Gebruikers van de Prijsmap kunnen de gemiddelde prijs per gemeente raadplegen. Voor twaalf steden centrumsteden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik en Namen) kan je de gemiddelde prijs zelfs op individueel adresniveau raadplegen. De data worden elke maand bijgewerkt met de meest recente gegevens.

Grote regionale verschillen

Wanneer je de verschillende regio's in ons land vergelijkt, merk je dat de vastgoedprijzen in Vlaanderen opvallend hoger liggen dan in Wallonië. De gemiddelde prijs voor appartementen is er 30% hoger dan aan de andere kant van de taalgrens (2.770 euro per vierkante meter, tegenover 2.105 euro in Wallonië). En ook voor huizen is er een duidelijk verschil:  2.008 euro per vierkante meter, tegenover 1.512 euro. Brussel is de duurste regio: daar bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter 3.531 euro voor appartementen en 2.787 euro voor huizen. 

De duurste gemeente in ons land is Knokke-Heist. Daar moet je voor één vierkante meter gemiddeld 4.987 euro neertellen. Nieuwpoort en Kraainem vervolledigen de top drie, met respectievelijk 3.784 euro en 3.366 euro. Van de Vlaamse centrumsteden is Gent de duurste. Voor een appartement betaal je daar gemiddeld 3.235 euro per vierkante meter, voor een huis 2.498 euro per vierkante meter.

Via de Prijsmap kan je ook de verschillende provincies in ons land vergelijken. Voor appartementen valt op dat West-Vlaanderen veruit de duurste provincie is. Je betaalt daar gemiddeld 3.187 euro per vierkante meter. Vermoedelijk hebben de appartementen aan de kust een belangrijke impact op dat hoge gemiddelde. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor huizen ligt een pak lager, met 1.848 euro.

Meest gelezen