Archieffoto

Rode Kruis maakt zich zorgen om lage bloedvoorraad

Het Rode Kruis-Vlaanderen doet een dringende oproep om op korte termijn bloed te komen doneren. De bloedvoorraad is te laag om de ziekenhuizen vlot te kunnen beleveren van bloedproducten. Nu de reguliere ziekenhuiszorg na corona weer op gang komt, is de vraag naar bloedproducten weer hoger dan de voorbije maanden.

De voorraad voor alle bloedgroepen staat laag, maar vooral de bloedgroepen A-positief, A-negatief, O-positief en O-negatief baart zorgen. Dat ook O-negatief, de "universele" bloedgroep die aan iedereen mag worden gegeven, op een laag peil staat, is alarmerend, zegt het Rode Kruis-Vlaanderen. 

"De bloedvoorraad kent elk jaar in de zomermaanden een lager peil maar dit jaar zijn er ook minder nieuwe donoren gestart waardoor een tekort aan bloedproducten dreigt", zegt woordvoerder Jan Poté. 

Rode Kruis-Vlaanderen zoekt voor 2021 zo'n 50.000 nieuwe donoren en startte daarom in het voorjaar een campagne maar sindsdien hebben nog maar 27.000 nieuwe donoren zich aangemeld. Vaak worden nieuwe donoren op grote events gerecruteerd, maar door de coronacrisis konden die de afgelopen anderhalf jaar niet doorgaan.

Doordat uitgestelde operaties en ingrepen nu worden ingehaald, is er een grotere vraag naar bloed van alle bloedgroepen

Jan Poté, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen

"Minder bloeddonaties is één kant van het verhaal, maar met de daling van het aantal coronabesmettingen komt de reguliere ziekenhuiszorg ook weer op gang", klinkt het bij Rode Kruis-Vlaanderen.

"Operaties en ingrepen die wegens corona waren uitgesteld, worden weer uitgevoerd. De coronamaatregelen veroorzaakten een achterstand in de ziekenhuizen en die moeten worden ingehaald. Dat betekent dat er nu bovengemiddeld meer operaties worden uitgevoerd, met een bijbehorend grote vraag naar bloed van alle bloedgroepen." 

Wie wil doneren, kan een afspraak maken bij een donorcentrum. Dat kan eenvoudig via de website van het Rode Kruis-Vlaanderen of telefonisch via 0800/777 00.

Meest gelezen