De tegels aan de Sint-Jansruïne in Diest

Diest wil met 'tegelwippen' milieunormen halen: "Meer gras in plaats van tegels" 

De Stad Diest heeft het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) ondertekend. Daarmee engageert de stad zich om concrete milieunormen te halen tegen 2030. Eén van die maatregelen is 'tegelwippen' waarbij tegels in het straatbeeld omgeruild worden voor een groenere zone.

Diest wil tegen 2030 nog energiezuiniger en groener worden. Daarvoor gaat de stad onder meer bomen planten, maar ze ook uitdelen. En de stad gaat ook aan "tegelwippen" doen: "Tegelwippen komt vanuit Nederland en er worden zelfs wedstrijden voor georganiseerd", zegt Rick Brans, schepen van Milieu en duurzaamheid. "De bedoeling is om zo veel mogelijk tegels uit het straatbeeld 'te wippen' om zo veel mogelijk te ontharden. Bijvoorbeeld aan het Sint-Jansveld in Diest, achter het Warandepark, liggen heel wat tegels. Die kunnen we weghalen en we kleuren dat groen in. We zaaien daar een bloemenweide en dat gaat voor iedereen veel aangenamer zijn."

"We ondernemen al heel wat acties om als stad onze impact op het milieu te verminderen en de stad energiezuiniger en bewuster te maken" gaat Brans verder. "Zo ondertekenden we eerder al het bomencharter, staan er meerdere Hoppinpunten gepland en zijn er subsidies voor inwoners die een tegeltuin of groendak willen aanleggen."

Meest gelezen