Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

600 vaccinweigeraars dreigen job te verliezen bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines

Bijna 600 werknemers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines zullen allicht hun baan verliezen omdat ze weigerden zich te laten vaccineren tegen COVID-19. In augustus had het bedrijf aangekondigd dat het een vaccinverplichting zou invoeren.

De vaccinverplichting die United Airlines heeft ingevoerd, was een succes. Meer dan 99 procent van de werknemers heeft zich laten inenten tegen het virus. "Dit is een historische prestatie voor onze maatschappij en onze werknemers", aldus topmannen Scott Kirby en Brett Hart.

Minder dan 3 procent van de ongeveer 67.000 Amerikaanse werknemers van het bedrijf heeft religieuze of medische vrijstellingen aangevraagd om zich niet te laten vaccineren. Wie om medische redenen niet gevaccineerd is, wordt vanaf 2 oktober met onbetaald verlof gestuurd.

Maar er zijn er ook die weigerden zich te laten vacineren. In totaal worden 593 vaccinweigeraars uit het bedrijf gezet, tenzij ze nog van gedacht veranderen. "Een ongelooflijk moeilijke belissing", luidt het, "maar het is altijd onze prioriteit geweest om de veiligheid van ons personeel te verzekeren." Volgens het bedrijf zal dat geen gevolgen hebben voor de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij. 

United Airlines is de enige grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die vaccinatie verplicht voor werknemers. Delta Air Lines is vanaf 1 november wel van plan om niet-gevaccineerde werknemers elke maand 200 dollar extra te laten betalen voor hun ziekteverzekering, omdat ze extra risico lopen.

Meest gelezen