Foto: Unsplash

Universiteit Antwerpen start onderzoek naar alcoholmisbruik bij minderjarigen en wil ook alcoholpolikliniek voor hen in UZA

De Universiteit Antwerpen start een grootschalig onderzoek naar alcoholmisbruik bij minderjarigen.  De universiteit gaat op grote schaal onderzoeken waarom jongeren zoveel drinken en wat ze drinken. “Naar Nederlands voorbeeld gaan we ook een alcoholpolikliniek voor kinderen en jongeren oprichten met een interactief computerprogramma over de negatieve effecten van alcohol”, vertelt professor Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen.

Elk jaar belanden er meer dan 2.000 jongeren met een alcoholvergiftiging op de spoeddiensten van de Belgische ziekenhuizen. De Universiteit Antwerpen wil daarom al jaren onderzoeken waarom jongeren die met een alcoholvergiftiging worden binnengebracht op de spoed, zoveel drinken en wat ze drinken. Eindelijk is de financiering van de studie rond en kan een doctoraatstudent mee het onderzoek uitvoeren. 

Beluister hier het gesprek met professor Guido Van Hal. De tekst gaat eronder voort.

Start onderzoek in het UZA

Vanaf volgend voorjaar zullen jongeren met een alcoholvergiftiging worden opgevangen in het UZA en daar geconfronteerd worden met de gevolgen van alcoholmisbruik. “We beginnen in het UZA. Als de pilootstudie daar goed loopt, dan kunnen we uitbreiden naar andere ziekenhuizen. Daarbij spiegelen we ons aan het Nederlandse voorbeeld waar ze in één ziekenhuis in Delft zijn begonnen en daar nu een volledige registratie is voor heel Nederland”, vertelt professor Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen.

Het gaat hier over minderjarigen die soms bewusteloos worden binnengebracht en eerst hun roes moeten uitslapen voor we hen medisch kunnen oplappen

professor Guido Van Hal, Universiteit Antwerpen

Onderzoek naar het alcoholgebruik bij jongeren is echt wel nodig, vertelt professor Van Hal. “We willen er vooral meer over te weten komen, want nu is er nog te weinig informatie. We horen van de spoeddiensten dat er meer minderjarigen worden binnengebracht met een alcoholvergiftiging. Maar over hoeveel meer jongeren het gaat, wat ze drinken en in welke omstandigheden, dat willen we in kaart brengen.” 

“Het gaat niet over jongeren die eens een glaasje te veel drinken. Het gaat hier over minderjarigen die soms bewusteloos worden binnengebracht en eerst hun roes moeten uitslapen voor we hen medisch kunnen oplappen. En dan soms nog 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis moeten blijven ter observatie. We willen meer doen dan enkel het medische oplapwerk. Want anders gaan ze gewoon terug naar huis en zien we hen misschien na enkele weken bij ons op de spoed al terug”, vertelt professor Van Hal. 

Nieuwe alcoholpolikliniek

De universiteit wil ook een nieuwe alcoholpolikliniek oprichten. “In Nederland hebben ze daar een goed voorbeeld van hoe het kan: een alcoholpoli voor kinderen en jongeren. Na hun roes worden ze aan een computer met een interactief programma gezet. Er komt dan ook een kinderpsycholoog aan te pas en de ouders worden erbij betrokken. En het werkt ook in Nederland, daar is herval terug gevallen tot 0”, aldus professor Van Hal. 

Meest gelezen