2003 Getty Images

Vader Britney Spears niet langer bewindvoerder van zijn dochter, onderzoek naar mogelijke wanpraktijken van Jamie  Spears

De vader van Britney Spears is - na 13 jaar - niet langer de bewindvoerder van zijn dochter. Dat wil zeggen dat hij niet langer alle financiële en zakelijke beslissingen in haar leven mag nemen. Dat heeft een rechtbank in Los Angeles beslist in een zitting waar lang naar werd uitgekeken. De Amerikaanse zangeres had die bewindvoering als " verstikkend misbruik" omschreven, wat vader Jamie altijd heeft ontkend. Er volgt nu een onderzoek naar zijn beheer.

Jamie Spears werd in 2008 de bewindvoerder van zijn dochter Britney, nadat ze te maken kreeg met emotionele inzinkingen en mentale problemen. Een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen.

Jamie Spears en een advocaat kregen de volledige zeggenschap over haar zakelijke en haar persoonlijke leven. Dat ging en gaat over zowat alle aspecten van haar gezondheid, woonplaats, gezinsleven, carrière en financiële situatie. 13 jaar later geldt het bewindvoerderschap nog steeds. Sinds 2019 heeft Jamie Spears enkel nog zeggenschap over het financiële en zakelijke luik. Jodi Montgomery, de gezondheidsmanager van Britney Spears, nam toen de bewindvoering over haar persoonlijke leven over. 

Britney Spears probeert al jaren om via de rechtbank de zeggenschap over haar leven minstens deels terug te krijgen. Ze wil vooral dat haar vader uit zijn rol ontzet wordt. En gisteren kon rechter Brenda Penny zich daarover uitspreken. Ze ontzette Jamie Spears met onmiddellijke ingang uit zijn rol als bewindvoerder. Hij heeft nu dus geen inspraak meer in het beheer van het privéleven of het financiële vermogen (ruim 50 miljoen euro) van zijn oudste dochter.

Uitbundige reacties in Los Angeles, na de uitspraak:

Videospeler inladen...

"De kracht van een leeuwin"

Het verdict is duidelijk een opluchting voor Britney en haar verloofde Sam Asghari. Na de uitspraak plaatste Asghari een foto van een leeuwin op Instagram met de woorden "de kracht van een leeuwin". Britney postte daarna een ietwat cryptische post op haar Instagram van een tochtje in een propellervliegtuig: "On cloud 9 now", wat je kan vertalen als "in de zevende hemel."  

Stopt bewindvoering volledig?

Mathew Rosengart, Britney's advocaat die ze enkele maanden geleden zelf mocht aanstellen, beschreef Jamie Spears in zijn pleidooi als "wreed, giftig en uitbuitend". Rechter Penny herhaalde in haar verdict een deel van die woorden, ze sprak van een "giftige omgeving": "De huidige situatie is onhoudbaar geworden". 

Jamie Spears is dan wel ontzet uit zijn rol als bewindvoerder, maar dat betekent nog niet dat de bewindvoering nu al volledig stopt. Er is een tijdelijke bewindvoerder aangesteld en dat is John Zabel, een boekhouder uit Californië die Britney's advocaat naar voren had geschoven. Op 12 november zal de rechter definitief bepalen of het al dan niet nodig is dat Britney nog onder bewindvoering blijft.

De zangeres wil naar verluidt zelf dat Jodi Montgomery, die nu de bewindvoerder is over haar persoonlijke leven, een rol in haar leven blijft spelen, of toch bij de praktische organisatie ervan.

Onderzoek naar vader Spears

"Intussen zal een onderzoek gestart worden naar Jamie Spears, naar zijn gedragingen", vertelt VS-correspondent Björn Soenens aan onze redactie. "Uit een recente documentaire bleek dat vader Spears - onder het mom van bescherming van zijn dochter- haar telefoonverkeer afluisterde tot zelfs haar slaapkamergesprekken toe."

"In die 13 jaar heeft Britney Spears ook vier albums gemaakt en succesvolle tournees afgewerkt. Vader Jamie stopte heel wat centen in zijn zak. Hij keerde zichzelf een loon van 14.000 euro per maand uit, veel meer dan hij toekende aan zijn dochter."

Dat de hele zaak grote media-aandacht krijgt, is niet alleen omdat het rond een beroemdheid draait. Björn Soenens: "Je mag niet vergeten dat in de hele VS 1,3 miljoen mensen onder toezicht staan, maar meestal zijn dat hoogbejaarde of demente mensen."

Vader Spears keerde zich een loon uit van 14.000 euro per maand, dat zal nu onderzocht worden

VS-correspondent Björn Soenens

Jamie Spears: "Ik zou graag nog eens met haar praten"

Jamie Spears maakte tot voor kort helemaal geen aanstalten om zelf te stoppen als bewindvoerder, of om het bewindvoerderschap in zijn geheel op te geven. Maar begin september draaide hij plots helemaal om. Hij liet heel verrassend weten dat hij niet enkel bereid is om een stap opzij te zetten als bewindvoerder, maar dat hij er ook voor openstaat om de bewindvoering volledig te stoppen.

Als aanleiding daarvoor verwees Spears naar "recente gebeurtenissen" en "de omstandigheden die tegenover 13 jaar geleden zijn veranderd". Volgens Mathew Rosengart, Britney's advocaat, was het echter een strategische zet, om te ontsnappen aan aanklachten over mogelijk misbruik van zijn bewindvoering. Rosengart had meteen na zijn aanstelling als advocaat gezegd dat hij daar werk van wil maken, en dat hij niet van plan is daarmee te stoppen. 

In de rechtbank gisteren liet Jamie's advocaat weten dat Jamie al maanden niet meer gesproken heeft met Britney en dat hij dat opnieuw graag zou doen. "Al wat hij ooit ondernomen heeft, was in haar belang", herhaalde advocate Vivian Thoreen. Britney zelf woonde de hoorzitting - die digitaal verliep - overigens niet bij, vader Jamie en moeder Lynne wel.

Jamie en Britney Spears.

Meest gelezen