Vijf katholieke scholen komen samen op één site in Gent: "2.000 leerlingen samen op campus"

Binnen vijf jaar komen vijf Gentse scholen samen op een campus tussen de wijk Dampoort en de site DOK Noord. Tegen 2026 zullen zo'n 2.000 leerlingen daar naar school kunnen gaan. De samenwerking is financieel interessant omdat ze veel schoolmateriaal kunnen uitwisselen. Daarnaast kunnen leerlingen ook makkelijker veranderen van richting.

Vijf Gentse scholen trekken weg uit hun gebouwen, en komen samen naar de oude Bomasite tussen de Dampoortwijk en de site Dok Noord. Het gaat om de humaniora van de Nieuwen Bosch, het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius, Sint-Lievenscollege Business, het Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut Gent, en de school voor buitengewoon onderwijs IVIO Binnenhof. De fusie gaat gepaard met heel wat voordelen, zegt onderwijsexpert Pedro Debruyckere. "Het is in de eerste plaats goedkoper voor de scholen, want zo kunnen ze onderling schoolmateriaal uitwisselen."

Het is goedkoper voor de scholen, en makkelijker voor de leerlingen
Onderwijsexpert Pedro Debruyckere

"Maar ook positief voor de leerlingen. Je ziet vandaag heel wat leerlingen zoeken en zo van de ene school naar de andere verhuizen. Nu willen we verschillende trajecten kunnen uitstippelen, waarbij leerlingen kunnen veranderen, maar wel in dezelfde school blijven."

Ook de voorzitter van de scholengroep, Bruno Van Obbergen, is positief ingesteld: "Directies moeten zich geen zorgen meer maken over ICT, infrastructuur of allerlei zaken rond personeelsbeleid. Want dit wordt opgenomen door een centrale, gedeelde dienst. Zij kunnen focussen op het pedagogische gedeelte en op het schoolbeleid."

Oude gebouwen komen niet in leegstand

Wat er met de oude schoolgebouwen zal gebeuren, is nog onduidelijk.  "Sommige gebouwen zullen verkocht worden, vermoedelijk gaan ook basisscholen van sommige leegstaande gebouwen gebruik maken om hun werking uit te breiden", zegt Van Obbergen. "Een invulling die onderwijs gerelateerd is, krijgt sowieso voorrang, maar het wordt nog bekeken."

Het is een misverstand dat, als je veel leerlingen bij elkaar samenbrengt, de aandacht voor het individu verdwijnt

Bruno Van Obbergen, voorzitter scholengroep

Uniformen zijn ondertussen verdwenen in de vijf Gentse scholen. Uiteindelijk zal enkel de naam en de locatie veranderen, maar de eigenheid per school, zullen ze proberen te behouden in de architectuur. Daarnaast belooft Van Obbergen dat elke individuele leerling nog steeds even goed begeleid en ondersteund zal worden. "Het is een misverstand dat, als je veel leerlingen bij elkaar samenbrengt, de aandacht voor het individu verdwijnt. Dat is niet zo."

Optimale schoolgrootte

Toch schuilt er een gevaar in de fusie. Er bestaat iets als een optimale schoolgrootte: dat betreft 600 tot 800 leerlingen, legt onderwijsexpert Pedro Debruyckere uit. "Daaronder is er te weinig ruimte voor professionalisering, maar een te grote campus kan leiden tot anonimiteit."

Zo'n grote campus kan ervoor zorgen dat leerlingen en leerkrachten zullen verloren lopen
Onderwijsexpert Pedro Debruyckere

"Zo'n grote campus van 2.000 leerlingen, kan ervoor zorgen dat leerlingen en leerkrachten zullen verloren lopen. Dat kan je wel oplossen, door binnen de campus een autonoom deel te ontwikkelen van die optimale grootte waar iedereen wel goed samenwerkt en iedereen elkaar goed kent."

Tegen 1 september 2026 moet de volledig nieuwe scholencampus er staan. Die nieuwe campus zal zo'n 55 miljoen euro kosten.

Beluister hieronder het gesprek met Bruno Van obbergen op Radio 2:

Meest gelezen