Leerlingen Biotechnicum Bocholt leggen ecologische tuin aan op school: "Door en voor de leerlingen"

In het Biotechnicum te Bocholt kunnen scholieren voortaan op verkenning in Atalanta, een ecologische tuin in het midden van de school. Het vergroeningsproject kreeg steun van de provincie Limburg en werd gecreëerd door de leerlingen zelf. “Andere scholen gaan op uitstap naar een bos of een beek, maar wij moeten enkel ons klaslokaal verlaten voor een les over biodiversiteit”, zegt Feel Stinkens, die de richting natuur- en groentechnische wetenschappen volgt.

In het Biotechnicum in Bocholt loopt de betonnen speelplaats zomaar over in een weelderig aangelegde tuin die krioelt van het leven. “De naam van dit project is Atalanta”, vertelt leerling Rens Geusens van de studierichting natuur- en groentechnische wetenschappen. “Atalanta is de naam van een vlindersoort die we met deze tuin graag willen aantrekken. Naast aandacht voor de biodiversiteit zijn er ook twee buitenklassen, verticale tuintjes, houtwallen, heggen, verschillende soorten leifruit, een poel, een wiglo, een insectenhotel en een weerstation.”

(Lees verder onder de foto)

“Mijn favoriete plek is het stukje met de zitbanken”, gaat klasgenoot Feel Stinkens verder. “ Lekker rustig, ver weg van de drukte van de speelplaats. We hebben vorig jaar heel hard gewerkt aan de aanleg van deze ecologische tuin en hebben alles in het voorjaar zien groeien en bloeien. Nu we klaar zijn, hopen we dat andere leerlingen hier volop op verkenning zullen gaan. Niet enkel scholieren van onze school, maar ook kinderen van basisschool De Driehoek zijn welkom om hier bij te leren over planten, vogels en insecten.”

Onderzoekend leren

De provincie Limburg keurde het subsidiedossier voor het vergroeningsproject Atalanta goed in februari 2019. “Het doel van dit project is drieledig”, stelt leraar Geert Heynickx.  “Eerst en vooral vinden we het welbevinden van onze leerlingen een prioriteit. Daarom is het belangrijk dat ze tot rust kunnen komen in een gebied ver weg van de lawaaierige speelplaats. Daarnaast zetten we in op onderzoekend leren. We hebben infoborden en QR-codes geïnstalleerd om hen op weg te helpen tijdens hun verkenningstocht. Met deze nieuwe leeromgeving willen we inzetten op aangepaste didactische werkvormen in openlucht. Tenslotte willen we met dit project ook onze visie op innovatief onderwijs verder invulling geven en een voorbeeld zijn voor andere scholen. Het is een project door en voor de leerlingen." 

Meest gelezen