Aan het gerechtsgebouw in Los Angeles zullen waarschijnlijk opnieuw hordes Britney-fans samentroepen.
2021 CQ Roll Call

Cruciale zitting over voogdijschap Britney Spears: moet vader Jamie opstappen, of stopt bewindvoering volledig?

Omstreeks 22.30 uur Belgische tijd buigt een rechter in Los Angeles zich (opnieuw) over het dossier rond de bewindvoering van de Amerikaanse zangeres Britney Spears. Maar liefst 15 documenten en aanvragen worden behandeld in de zitting. Twee belangrijke vragen die op tafel liggen: eindigt het voor vader Jamie Spears volledig en definitief als bewindvoerder? En wordt het systeem van die voogdij na 13 jaar volledig afgevoerd? 

De rechter in Los Angeles moet zich dus zowel uitspreken over de rol van vader Spears als voogd, en het bewindvoerderschap in het algemeen. Intussen staat zangeres Britney Spears al sinds 1 februari 2008 volledig onder voogdij, na een eenzijdig verzoek van haar vader. Als voogd heeft hij de touwtjes in handen, zowel wat haar persoonlijk leven als haar vermogen betreft. Het voogdijschap is volgens vader Spears bedoeld als tijdelijke maatregel, maar wordt uiteindelijk stilzwijgend verlengd zonder einddatum.  

Britney Spears voert hierover al jarenlang een juridische strijd. Haar doel: de controle over haar leven terugkrijgen, en vooral vader Jamie uit zijn rol als bewindvoerder krijgen. "I just want my life back":  zo vatte de zangeres het samen op 23 juni, toen ze voor de allereerste keer haar verhaal deed voor de rechtbank in Los Angeles, via een videogetuigenis die de wereld rondging. 

En die getuigenis heeft heel wat in gang gezet. Er kwam een extra zitting, waarin Britney Spears voor het eerst in 13 jaar zelf mocht kiezen wie haar daar zou vertegenwoordigen. Advocaat Mathew Rosengart - een regelrechte pitbull in de rechtszaal - is haar raadsman die voor niets minder gaat dan het einde van de hele voogdijregeling. 

Steeds minder invloed voor Jamie Spears

De voorbije jaren is de invloed van vader Spears al wat afgekalfd. Voor het beheer van Britney's vermogen wordt hij sinds de zomer bijgestaan door het kantoor Bessemer Trust. 

Jodi Montgomery is sinds 2019 dan weer verantwoordelijk voor Britney's gezondheid. En daar kan de zangeres prima mee leven. Ze wil dat Montgomery een rol in haar leven blijft spelen, of toch bij de praktische organisatie ervan.

Begin september heeft Jamie Spears als bij verrassing laten weten dat hij niet enkel bereid is om zelf een stap opzij te zetten als bewindvoerder, maar dat hij er ook voor openstaat om die voogdij volledig te stoppen. Als aanleiding daarvoor verwijst hij naar "recente gebeurtenissen" en "de omstandigheden die tegenover 13 jaar geleden zijn veranderd". 

Vader Spears wil wel dat het einde van het voogdijschap goed wordt geregeld. Lees: Britney zal moeten bewijzen dat ze in staat is om de draad van haar leven weer op te pikken. Er zal naar alle waarschijnlijkheid een medisch onderzoek moeten komen: iets wat er in 13 jaar bewindvoering nooit is geweest, en nooit werd aangevraagd.

Wat staat er op het spel voor Britney Spears? Cultuurjournalist Kirsten Sokol geeft in "De wereld vandaag" op Radio 1 een stand van zaken van het proces over haar voogdijschap.

Vader en dochter Spears lijken het dus met elkaar eens te zijn: Jamie Spears wil een stap opzij zetten, en Britney wil dat ook, en toch is de zaak een pak complexer dan dat. 

Een belangrijk stuk in het dossier is een medisch verslag van een psychiater, waarin staat dat de zangeres begin 2008 tekenen van dementie vertoont. Die aandoening is in veel dossiers een reden om een bewindvoerder aan te duiden, maar het is natuurlijk per definitie géén tijdelijke aandoening, of een ziekte waarvan je kan genezen.

De diagnose dementie valt moeilijk te rijmen met het feit dat Spears nog nieuwe muziek heeft uitgebracht na 2008. Ze heeft jarenlang een show in Las Vegas gehad, en ze was ook te zien als jurylid in X-Factor. De dokter wiens naam op het bewuste medische verslag staat, lijkt in de gloednieuwe Netflixdocumentaire "Britney vs. Spears" te beweren dat hij Britney nooit heeft gesproken of onderzocht. 

Bekijk hier de trailer van de nieuwe Netflixdocumentaire "Britney vs. Spears", met de opvallende uitspraak van de dokter die destijds het medische rapport mee heeft opgesteld:

Wat met de vele documentaires over de zaak Spears?

De media-aandacht rond de zaak Spears is immens. Hoe de zangeres zich daarbij voelt, weet niemand, want ze praat al jaren niet meer met de pers. Aan de vele documentaires over haar en haar rechtszaak heeft la Spears ook nooit meegewerkt. Ze heeft weliswaar haar bedenkingen bij de manier waarop ze daarin wordt afgeschilderd, of de mensen die daarin aan het woord komen, zo laat ze af en toe doorschemeren via Instagram.

Feit is wel dat de verschillende documentaires de zangeres en haar juridische strijd bij veel mensen op de kaart hebben gezet. De #FreeBritney-beweging wordt sinds de documentaire van The New York Times "Framing Britney Spears" niet meer weggezet als een bende dolle fans, maar wel als een groepering die zich oprecht het lot aantrekt van een publiek figuur die niet correct is behandeld, en deels monddood is gemaakt door een falend rechtssysteem. 

In aanloop naar de zitting van vandaag zijn er - niet toevallig - nog twee documentaires gelanceerd, die behoorlijk wat deining veroorzaken. De publieke opinie rond Jamie Spears wordt er met de dag slechter op, waardoor zijn positie onhoudbaar lijkt.  Uit de Netflixdocumentaire met de klinkende titel "Britney vs. Spears" blijkt onder meer hoe Jamie er zelf financieel niet bepaald op achteruit is gegaan, door Britney's vermogen te beheren. 

2021 CQ Roll Call

Uit de tweede documentaire van The New York Times, "Controlling Britney Spears", blijkt dan weer dat Jamie afluisterapparatuur in de slaapkamer van zijn dochter had geïnstalleerd, en had hij zicht op al haar gsmverkeer, zonder haar expliciete toestemming. 

Dat is niet alleen strafbaar, maar ook prima munitie voor team Britney. Op basis van deze onthullingen hebben ze een document ingediend bij de rechtbank, waarin ze Jamie Spears een regelrechte bedreiging voor Britney's mentale welzijn noemen.

Het verdict van de rechtbank in Los Angeles kennen we waarschijnlijk pas morgen. Of de bewindvoering volledig stopt, of enkel vader Spears definitief aan de kant wordt geschoven: Britney wil vooral de draad van haar leven weer oppikken.  

De zangeres heeft zich recent verloofd met haar vriend Sam Asghari. Zolang Britney onder voogdijschap leeft, mag zij niet zomaar trouwen of kinderen krijgen. Of dat huwelijk er komt, zonder inmenging van een bewindvoerder bij een eventueel huwelijkscontract: het is maar een van de concrete zaken die op het spel staan voor Britney.

Meest gelezen