AFP or licensors

Voor het eerst in de geschiedenis van Tunesië: een vrouw benoemd tot eerste minister

Tunesië krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als eerste minister. President Kais Saied heeft Najla Bouden belast met de vorming van de nieuwe regering. De 63-jarige vrouw heeft een academische achtergrond en zeer weinig politieke ervaring. Ze krijgt van de president enkele dagen de tijd om gesprekken te voeren en de ministers in haar regering officieel te benoemen.

In Tunesië mag Najla Bouden zich de eerste vrouwelijke premier van het land noemen. Ze krijgt van president Kais Saied de opdracht om een nieuwe regering te vormen. Bouden is geboren in 1958 en ze is afkomstig uit de stad Kairouan zo'n 160 km ten zuiden van de hoofdstad Tunis, wat op zich ook bijzonder is, omdat de meeste regeringsleiders in Tunesië vaak uit de hoofdstad of de kuststeden komen.

AFP or licensors

Modernisering vs autoritarisme

Bouden is professor in de Geowetenschappen en stond aan het roer van heel wat projecten in het onderwijs in Tunesië.  Ze heeft weinig tot geen politieke of economische ervaring en ze staat dus voor de grote uitdaging het land uit een diepe politieke en economische crisis te helpen.

De benoeming van Najla Bouden als eerste minister krijgt zowel in Tunesië als internationaal heel wat aandacht. Het feit dat een vrouw zo'n post bekleedt is erg bijzonder in de Arabische wereld. Tegelijk heerst er veel scepticisme over haar politieke rol en of ze straks van de president genoeg ruimte zal krijgen om op een democratische en vrije manier haar beleid te voeren. Dat lijkt op dit moment niet het geval te zijn.

President Saied, die de vorige regering en parlement ontbond, heeft een week geleden via een nieuw decreet nog meer macht naar zich toe getrokken. Zo worden de ministers die de premier straks voorstelt, eigenlijk door hem effectief benoemd. Hij zou zelf een benoeming van een minister ook kunnen weigeren. Van een nieuw parlement of verkiezingen is er voorlopig geen sprake.

Meest gelezen